Terapija radioaktivnim jodom

Štitna žlezda

Radioaktivni jod je jedan pouzdan način lečenja mnogih tiroidnih bolesti. Za njega su u našoj sredini vezane mnoge zablude i predrasude. Radioaktivni jod je jedan od izotopa joda. Ovaj jod kao i aktivni jod se nakon peroralnog unosa u organizam koncentriše i skuplja u štitnoj žlezdi. Ovi izotopi su beta emiteri, što znači da njihovo zračenje dopire najviše do 1-2 mm od mesta gde se nalaze. Radioaktivni jod koji se ne veže za štitnu žlezdu izbacuje se preko znoja, mokraće i stolice. On se može primeniti i kod osoba koje su alergične na jod i jodna kontrasna sredstva kao i na hranu jer taj tip alergije nije izazvan samim jodom već kompleksnim jedinjenjima u kojima je jod samo sastojak.

Radioaktivni jod seprimenjuje u lečenju bolesti tiroidne žlezde. Postoji izotop koji ima citolitičku sposobnost tj može da uništi ćelije i on se koristi kako u cilju uništavanja normalnog hiperaktivnog tako maligno izmenjenog tkiva žlezde. Daju se male doze ovog izotopa u cilju da se smanji hiperaktivno tkivo i hipertireoidizam stavi pod kontrolu. Nekada može doći do razaranja većeg dela tkiva nego što je potrebno ali se to lako kontroliše upotrebom tableta tiroksina.

U cilju uništavanja preostalog tkiva tiroidne žlezde nakon operacije tumora daju se nešto veće doze radioaktivnog joda da bi se sa sigurnošću razorila svaka preostala tiroidna ćelija. I ove doze se mogu dati ambulantno mada se preporučuje zadržavanje pacijenta 1 do 2 dana u zdravstvenoj ustanovi.

Pošto i pljuvačne žlezde u određenoj meri akumuliraju jod može doći do privremenog bola u usnoj duplji koji se lako kupira aspirinom ili se može sprečiti uzimanjem limuna ili vitamina C pre primene joda.

Uputstva za ponašanje 24 sata nakon upotrebe radioaktivnog joda:

Izostati sa posla.

Ne zadržavati se na javnim mestima.
Izbegavati putovanje avionom.
Izbegavati produženo putovanje automobilom sa saputnicima.
Održavati rastojanje u komunikaciji sa drugima oko 1.5 m.
Unositi veliku količinu tečnosti.
Ne pripremati hranu za druge.
Ne koristiti tuđu odeću.
Ispirati toalet 2 do 3 puta posle upotrebe.
Spavati u odvojenom krevetu.

Izbegavati produžen kontakt sa decom i trudnicama.