10 saveta za smanjenje težine kod hipotireoidizma

gojaznost


Smanjenje telesne težine kod pacijenata sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde može biti izuzetno veliki problem.

Bilo da je smanjenje funkcije štitaste žlezde uzrokovano autoimunom zapaljenjem ili terapijom radioaktivnim jodom, neminovno je da će nedostatak hormona uticati i na metabolizam organizma.

Ključni faktor koji utiče na povećanje telesne mase kod obolelih je upravo usporen metabolizam.

Evo nekih saveta kako se izboriti sa problemom smanjenja težine:

 1. Vodite računa o optimalnom tretmanu hormonskom terapijom

  To znači da nivo hormona TSH, T3 i T4 bi trebalo da je u granicama normalnih vrednosti. Ukoliko je nivo nekog od ovih hormona konstantno izvan graničnih vrednosti, trebalo bi razmisliti o korigovanju doze ili vrste leka.

 2. Dovoljno spavajte

  Dovoljno sna je jedna od najvažnijih stvari koje bi trebalo da obezbedite sebi. Studije pokazuju da osobe koje spavaju 7 ili više sati u toku noći imaju značajno manji rizik za razvoj gojaznosti u sklopu hipotireoidizma.

 3. Razmotrite uvođenje bezglutenske ishrane

  Postoji određena povezanost u smislu češćeg paralelnog prisustva autoimunog tireoiditisa i preosetljivosti na gluten. Neki od pacijenata sa Hashimoto tireoiditisom su postigli značajno smanjenje telesne mase nakon uvođenja bezglutenske ishrane.

 4. Prilagodite način ishrane

  Ne postoji jedna jedina dijeta najbolje prilagođena hipotireoidizmu. Najbolje je pratiti sopstveni organizam, i jesti ono što vam prija i ne izaziva bilo kakve nelagodnosti.

 5. Kontrolišite nivo šećera u krvi

  Rezistencija na insulin može pratiti autoimune bolesti kao što je Hashimoto tireoiditis. Ukoliko je nivo šećera neregulisan, to otežava i održavanje telesne mase u željenim granicama.

 6. Informišite se o poremećaju koji imate

  Moderno doba nosi sa sobom i olakšan pristup informacijama. Naravno, ne treba slepo pratiti sve što pročitate na internetu, ali značajan broj korisnih informacija se može dobiti kada se pravilno informišete.

 7. Prilagodite vreme obroka

  Preporuke o uzimanju manje obilnih broka 5-6 puta u toku dana ne mora svima da odgovara. Kod nekih pacijenata sa hipotireoidizmom, povoljnije deluje manji broj obroka (3) u toku dana, i izbegavanje hrane posle 8h uveče.

 8. Poboljšajte metabolizam

  Hormoni štitaste žlezde utiču i na metabolizam, pa kada ih nema dovoljno, može postojati problem i sa metabolizmom. Vežbajte redovno, unosite dovoljno tečnosti, i uvedite u svakodnevnu ishranu namirnice koje se lakše vare i povoljno deluju na probavu i metabolizam (na primer kokosovo ulje).

 9. Izbegavajte namirnice koje usporavaju rad štitaste žlezde

  Lisnato povrće (spanać, kelj, karfiol i drugi) kao i soja mogu negativno uticati na oslobađanje tireoidnih hormona. Izbegavajte prekomernu upotrebu ovih vrsta povrća.

 10. Voda i vlakna

  Za osobe sa hipotireoidizmom posebno je važno da unose dovoljno vode u toku dana. Hidratacija organizma povoljno utiče na metabolizam i pomaže uklanjanje toksina iz organizma. Dovoljno vlakana u ishrani neophodno je za dobru probavu, čime se smanjuje zadržavanje toksičnih materija u crevima, i poboljšava metabolizam.

Preporučujemo prirodno rešenje za oslabljenu funkciju štitaste žlezde

PRIMED 7 Tiromed je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Redovnom upotrebom preparata postiže se optimalan dnevni unos joda, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje svih organa i sistema u organizmu. Posebno se preporučuje osobama sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde, za bolje regulisanje simptoma koji mogu pratiti ovo stanje, kao što su usporen metabolizam, suva koža, kosa i nokti, poremećaj raspoloženja i drugi.