Kako štitasta žlezda utiče na rad mozga?

 

Kada štitasta žlezda ne radi pravilno, to uzrokuje česte promene raspoloženja. Međutim, simptomi mogu da budu različiti, u zavisnosti od toga da li žlezda radi usporeno ili ubrzano.

Osobe  koji imaju višak tiroidnih hormona veoma su nesrećne, neraspoložene, lako se rasplaču, preosetljive su, pa i pomalo manične. Nasuprot njima, pacijenti s manjkom tiroidnih hormona loše misle, ne povezuju stvari, imaju problema sa koncentracijom i, uopšte, ne funkcionišu kako treba. Ovi simptomi se javljaju među prvima i stoga su možda i najznačajniji znaci poremećaja u radu štitaste žlezde. Svaki poremećaj u radu štitaste žlezde značajno utiče na rad mozga.

Višak hormona tiroidne žlezde lakše se prepoznaje, dok je malo teže identifikovati simptome kod hipotireoze, odnosno kod manjka hormona štitaste žlezde.

Kako se hipotireoza odražava na mentalno zdravlje? Najpre “strada” kratkotrajna memorija – osoba počinje da zaboravlja neke sitnice, gde je šta ostavila, šta je trebalo da uradi… Tek onda se razvijaju veći problemi, kao što je, na primer, mentalna usporenost.

Zbog čega se nepravilnost rada štitaste žlezde odražava na funkciju mozga? Hormoni štitaste žlezde utiču na cirkulaciju krvi u mozgu, i iz toga proizilaze simptomi njihovog viška ili nedostatka. Kad nema hormona štitaste žlezde, posledica toga je smanjen protok krvi kroz mozak. S druge strane, cerebrovaskularna cirkulacija opada jer se smanjuje metabolizam, i svi procesi u njemu, mozak jednostavno manje radi.

Kakve još poremećaje u organizmu izaziva nepravilan rad štitaste žlezde?

Tiroidne bolesti su autoimuna oboljenja, a autoimune bolesti obično idu u paketu. Najčešće sa Hašimotom ide vitiligo, koji je isto autoimuna bolest. Višak i manjak hormona štitaste žlezde takođe loše utiču na mišiće. Karakteristika je slabost natkolenice i nadlaktice, pa pacijenti s hipertireozom imaju veliki problem pri penjanju i silaženju niz stepenice.

primed 7Primed 7 tiromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Upotreba PRIMED 7 preparata se preporučuje u slučaju potrebe za nadoknadom joda, naročito kod osoba sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde. Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda. Blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao dopuna osnovnoj terapiji.