Kako protiv usporenog metabolizma u hipotireozi?

metabolizam-3


S obzirom na to da je, naročito u nerazvijenim zemljama i endemskim područjima – glavni uzrok hipotireoze nedostatak joda u ishrani, neophodno ga je dodavati svakodnevnoj ishrani, na primer kroz jodiranu so ili namirnice bogate jodom, poput ribe, školjki i morskih plodova.
Osim opštepoznatog joda, postoji niz nutrijenata čijim se redovnim unosom može u određenoj meri uticati na rad štitaste žlezde. Važan je svakodnevni unos vitamina C, E, B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoksin), cinka, selena i aminokiseline tirozina kojom obiluju riba, meso, mliječni proizvodi i mahunarke.

Namirnice za očuvanje zdravlja i normalizaciju rada štitaste žlezde

Namirnice koje bi trebalo uključiti u svakodnevnu ishranu u cilju očuvanja zdravlja i normalne funkcije štitaste žlezde su:
– riba (posebno tuna i losos koji su bogati selenom), školjke i morski plodovi
– meso
– mahunarke
– integralne žitarice, smeđi pirinač
– orašasti plodovi
– semenke, naročito suncokret
– voće i povrće : citrusno voće, kajsije, avokado, banane, jagode, šljive, paprika, šargarepa,špargle, spanać.
– mlečni proizvodi, naročito oni sa dodatkom probiotskih bakterija
– zeleni čaj
– kokosovo, maslinovo i riblje ulje

Pošto hipotireozu karakteriše usporen metabolizam, usporena probava, povišeni nivoi masnoća u krvi i dobitak na telesnoj težini, preko je potrebno uravnotežiti svakodnevnu ishranu. Uz dovoljne količine tečnosti i redovnu fizičku aktivnost, potrebno je organizmu obezbediti dovoljan unos dijetalnih vlakana (najmanje 30 grama dnevno) koja će pojačati osećaj sitosti, pokrenuti crevnu peristaltiku i smanjiti apsorpciju suvišnih masnoća.

Osim stimulansa u obliku kofeinskih napitaka, preporučljivo je izbegavati i određene namirnice čiji sastojci mogu ometati apsorpciju joda i time pogoršati hipotireozu. Na crnoj listi” nalaze se: kupus, kelj, brokoli, rotkvice, senf, soja, breskve, lanene semenke, kikiriki, batat.

Priroda u tretmanu simptoma koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde
primed 7

Primed 7 tiromed  pomaže u tretmanu simptoma koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao što su suva kosa, koža, suvi i lomljivi nokti. Takođe, povoljno deluje i na usporeni metabolizam, koji je često veliki problem osobama koje imaju oslabljenu funkciju štitaste žlezde. Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju joda. Redovnom upotrebom preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda, što povoljno utiče na sve ćelije, organe i sisteme za čiji rad je jod neophodan.