Riedl tireoiditis

Riedl tireoiditisRiedl tireoiditis je hronična bolest štitaste žlezde pri čemu dolazi do zamene tkiva žlezde vezivnim tkivom. Smatra se da Riedlova bolest nije primarno bolest štitaste žlezde već je u pitanju sistemska fibroskleroza koja pored drugih tkiva zahvata i žlezdu. Pored žlezde proces se širi i na okolna tkiva, paratiroidne žlezde, okolne nerve i krvne sudove.

Nije potpuno jasno šta dovodi do ove bolesti. Postoje teorije po kojima se radi o sistemskoj bolesti vezivnog tkiva ili pak o autoimunom procesu koji zahvata i štitastu žlezdu. Nekada se sa fibrozom štitaste žlezde može naći i fibroza retroperitonealnog prostora ( prostor iza trbušne maramice), fibroza sredogruđa, fibroza očne duplje, sklerozirajućeg holangitisa.

Kako se manifestuje Riedl tireoiditis?

  • Pacijenti se žale da imaju izraslinu sa prednje strane vrata koja je tvrda i bolna na dodir.
  • Izraslina se postepeno povećava.
  • Funkcija štitaste žlezde je uglavnom normalna ako nije veliki deo tkiva zahvaćen procesom. Kod svakog trećeg pacijenta se javlja hipotireoza.
  • Mogu se javiti znaci zahvatanja fibrozom okolnog tkiva i organa, promuklost, otežano disanje, kašalj, otežano gutanje.
  • Limfni čvorovi nisu zahvaćeni i nisu uvećani.

Postavljanje dijagnoze Riedlovog tireoititisa. Prilikom kliničkog pregleda može se javiti sumnja na postojanje ove bolesti. Ultarzvukom se vide nespecifične promene u građi i veličini žlezde. Laboratorijske analize ne pokazuju specifične promene, hormoni štitaste žlezde su uglavnom u granicama normale. Kod svakog trećeg pacijenta se nalazi hipotireoidizam. Skener i magnetna rezonanca se koriste da bi se procenio stepen raširenosti bolesti i zahvaćenosti okolnih organa. Scintigrafija pokazuje umereno preuzimanje joda od strane štitaste žlezde. Da bi se definitivno postavila dijagnoza i isključio karcinom praktikuje se otvorena hirurška biopsija sa histopatološkim pregledom.

Lečenje Riedlovog tireoiditisa zahteva primenu kortikosteroida ne bi li se zaustavio proces fibroze i nastanak gušavosti. Ukoliko upotreba kortikosteroida ne daje rezultate upotrebljava se tamoksifen koji usporava razmnožavanje fibroblasta. Hirurgija podrazumeva parcijalnu i subtotalnu resekciju štitne žlezde i oslobađanje okolnih struktura od vezivnog tkiva.