Matičnjak ublažava simptome hipertireoidizma

maticnjakMatičnjak (Melissa officinalis) je jedna od veoma korišćenih biljaka, pre svega zbog njenog umirujućeg dejstva. Veoma je raširena upotreba matičnjaka, samostalno, ili u kombinaciji sa drugim biljnim preparatima za smirenje,  otklanjanje anksioznosti i nesanice, nadutosti i gasova.

Pojačana funkcija štitaste žlezde (hipertireoza) praćena je povećanim oslobađanjem hormona T3 i T4 u cirkulaciju. Ovi hormoni utiču na mnogobrojne funkcije organizma, pa je njihova povećana koncentracija praćena najčešće ubrzanjem metabolizma, nervnom razdražljivošću, uznemirenošću, podrhtavanjem ruku, ubrzanim radom srca (lupanjem srca) i dr.

Upotreba matičnjaka kod pacijenata sa hipertireozom može biti od pomoći kada se imaju u vidu njegova umirujuća svojstva. Aktivni sastojci matičnjaka mogu pomoći u ublažavanju stimulativnog dejstva tireoidnih hormona. Pokazano je njegovo pozitivno dejstvo na smanjenje uznemirenosti i osećaja lupanja srca, što kod pacijenata sa hipertireozom dovodi do određenog olakšanja. Takođe, postoje i neki podaci da aktivni sastojci matičnjaka mogu uticati i na regulisanje rada štitaste žlezde.

Hipertireoza je ozbiljno stanje koje zahteva obavezan medicinski nadzor i blagovremeno sprovođenje terapije. Iako različiti biljni preparati mogu doprineti tretmanu, neophodno je pre svega koristiti terapiju propisanu od strane endokrinologa, kako bi se izbegle neke ozbiljne komplikacije hipertireoze (popuštanje srca, nastanak tireotoksične krize).