Bolesti štitaste žlezde kod dece dijabetičara

Riedl tireoiditisSavremena istraživanja su pokazala da postoji veza između autoimunih bolesti štitne žlezde i dijabetesa tipa 1 kod dece i mladih.

Dijabetes tip 1 se javlja kod mladih, najčešće u pubertetu. Na samom početku šećerne bolesti kod 15 do 30% dece pozitivna su anti TPO i antitireoglobulinska antitela. Antitela su češća kod devojčica nego kod dečaka. Kod polovine te dece će se razviti klinički manifestna autoimuna bolest štitne žlezde.

Kod dece dijabetičara nivo antitela brzo raste i vodi ka subkliničkoj hipotireozi. Dete tada nema nikakve tegobe. Laboratorijski se uočava povišena vrednost TSH, dok su T3 i T4 normalni. Napredak bolesti vodi ka manifestnoj hipotireozi, kada pored sniženih hormona postoje i tegobe. Ova bolest se obično razvija postepeno i podmuklo i dugo je bez tegoba. Pacijenti osećaju umor, malaksali su, pospani, ne podnose hladnoću, goje se, imaju zatvor i nadimanje u stomaku, slabo se znoje, imaju bol u grudima.

Ređe se kod dece sa povišenim antitelima razvija Grejvs- Basedovljeva bolest sa porastom hormona štitne žlezde(hipertireoza). Jedan od prvih simptoma je lupanje i preskakanje srca i pri najmanjem psihičkom i fizičkom naporu. Pacijenti se puno znoje, razdražljivi su, nemirni, ruke im podrhtavaju.

Napredovanje bolesti je brzo pa je preporučljivo kod dece i adolescenata obolelih od dijabetesa tip 1 jednom godišnje proveriti nivo anti TPO i antitireoglobulinskih antitela.