Uzroci pojave čvora na štitastoj žlezdi

štitasta žlezdaČvor na štitastoj žlezdi je kvržica ispunjena tečnošću, koja se nalazi unutar štitaste žlezde. Velika većina čvorova na štitastoj žlezdi nije ozbiljna i ne uzrokuje simptome. Čvorovi na štitastoj žlezdi su u vrlo malom broju slučajeva povezani sa karcinomom.
Pacijenti često ne znaju da imaju čvor na štitasoj žlezdi, sve dok ga lekar ne otkrije tokom rutinskog medicinskog pregleda. U nekim slučajevima, međutim, čvor može biti dovoljno velik da pritisne dušnik, što može prouzrokovati otežano disanje ili otežano gutanje.
Nekoliko stanja može uzrokovati pojavu jednog ili više čvorova na štitastoj žlezdi:
Nedostatak joda – nedostatak joda u ishrani može prouzrokovati čvor na štitastoj žlezdi. Ipak, retki su takvi slučajevi jer se jod rutinski dodaje soli i drugim namirnicama u ishrani.
Bujanje normalnog tkiva štitaste žlezde – zašto se to događa nije jasno, ali takav rast, koji se ponekad naziva adenom štitaste žlezde, je uglavnom benigni problem i ne smatra se ozbiljnim ako ne smeta ili ne izaziva komplikacije. U nekim slučajevima adenomi (autonomni ili hiperfunkionalni čvorovi štitaste žlezde) proizvode hormone koji su izvan regulatornog uticaja hipofize, što može dovesti do hiperprodukcije hormona štitaste žlezde (hipertireoza).
Ciste na štitastoj žlezdi– šupljine (ciste) ispunjene tečnošću su najčešće posledica procesa degeneracije adenoma štitaste žlezde. Često, u tečnosti unutar ciste se mogu naći i neke ćelijske komponente. Ciste su obično benigne, ali povremeno mogu da sadrže maligne komponente.
Hronična upala štitnjače (tireoiditis) – Hashimotova bolest, poremećaj rada štitaste žlezde, može prouzrokovati upalu štitaste žlezde, njeno uvećanje i smanjiti aktivnost štitaste žlezde (hipotireoza).
Multinodularna guša – ovaj izraz koristi se za opisivanje proširenja štitaste žlezde, što može biti prouzrokovano nedostatkom joda ili poremećajem funkcije štitaste žlezde. Multinodularna guša sadrži više različitih čvorova, ali njihov uzrok nije potpuno jasan.
Rak štitaste žlezde– iako su šanse da su čvorovi maligni vrlo male, ovaj rizik je povećan ako imate porodičnu istoriju raka štitaste žlezde ili nekog drugog endokrinog tumora, kod osoba mlađih od 30 ili starijih od 60 godina, ili ako postoji porodična istorija učestaloj izloženosti radijaciji, posebno glave i vrata. Čvor koji je velik i težak ili uzrokuje bol i nelagodnost je više zabrinjavajući u smislu maligniteta.
tiroidna zlezdaPrimed 7 tiromed preporučuje se svim osobama koje imaju povećanu potrebu za nadoknadom joda, a posebno osobama sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis, struma ili neki drugi proces na žlezdi koji dovodi do poremećaja funkcije). Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju joda. Redovnom upotrebom preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda, što povoljno utiče na sve ćelije, organe i sisteme za čiji rad je jod neophodan. PRIMED 7 pomaže u tretmanu simptoma koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao što su suva kosa, koža, suvi i lomljivi nokti. Takođe, povoljno deluje i na usporeni metabolizam.