Gojaznost kao posledica hipotireoze

Kod usporenog rada štitaste žlezde, sva hrana koja se unosi kalorijski treba da odgovara oboleloj osobi jer je gojaznost česta posledica hipotireoze. Hipotireoza kod nekih osoba ne dovodi do pojave simptoma, a kod nekih su simptomi jako izraženi. Ipak, najčešći znakovi ovog poremećaja su: usporenost, pospanost, anemija, usporen rad srca, povišen holesterol, povećana telesna težina uprkos slabijem apetitu, kao posledica zadržavanja tečnosti.

Primetni su i izrazita zimogrožljivost, bezvoljnost, emocionalna labilnost, zaboravnost, nedostatak koncentracije, depresija, poremećaj menstrualnog ciklusa, opstipacija, hrapav glas. Hipotireoza ostavlja tragove i na koži i kosi. Koža je bleda, suva, zadebljala,opadanje kose je izraženo, javlja se blago oticanje oko očiju i periferni edemi.

Prisustvo nekog od ovih simptoma treba da navede na sumnju na hipotireozu, a prvi korak proveravanja zdravstvenog stanja jeste merenje nivoa TSH i slobodnog tiroksina u krvi. Osobama s hroničnom hipotireozom neophodno je doživotno lečenje sintetskim tiroksinom.

Pazite na kalorije

Iako ne postoji uopštena dijeta kod hipotireoze , obroci treba da imaju dovoljno povrća, voća, žitarica, proteina i zdravih masti. I sve to,treba kalorijski da odgovara oboleloj osobi jer je gojaznost česta posledica usporenog rada štitaste žlezde.

Kako je hipotireoidizam najčešće u vezi sa nedostatkom joda, za njen pravilan razvoj ishranu je potrebno bazirati na prirodnim izvorima ovog elementa.

Jodom su bogati morska so i morska trava, koju je dobro koristiti kao salatu jednom nedeljno, a naravno, sa solju ne treba preterivati jer ona negativno utiče na kardiovaskularni sistem. U ishrani se preporučuje i plava riba – tunjevina, bakalar, bogata omega-3 masnim kiselinama i jodom. Jogurt, grčki jogurt, organsko nemasno mleko i sir odlični su izvori kalcijuma i joda, te i pravi izbor hrane osobama obolelim od hipotireoidizma.

Hrana bogata vlaknima i suplementi na bazi gvožđa i kalcijuma mogu da utiču na apsorpciju lekova, pa se pre njihove upotrebe konsultujte sa lekarom.

Pored joda, na pravilan rad štitaste žlezde utiče i selen, a njime su bogati brazilski orah, losos, mlečni proizvodi, beli i crni luk, semenke suncokreta. Cink pospešuje regulaciju hormona i smanjuje simptome hipotireoze, a sasvim dovoljno ga ima u junetini i ćuretini, rakovima i škampama. Jaja su superhrana bogata i selenom i cinkom.

Osobe sa ovim poremećajem štitaste žlezde u ishranu treba da uključe što više biljaka bogatih antioksidantima i elektrolitima, naročito natrijumom i kalijumom. Zato je važno konzumirati godži bobice, borovnice, brusnice, kao i bundevu, paradajz, paprike, celer, šargarepu, krastavce…

Nikako industrijska hrana!

Previše vlaknaste hrane, više od 35 grama dnevno, može imati loš uticaj kod usporenog rada štitaste žlezde, odnosno može nepovoljno uticati na medikamente koji se daju u terapiji bolesti ali to ne znači da vlakna treba sasvim isključiti iz ishrane. Naprotiv, poželjna su jer osobe obolele od hipotireoze često muči opstipacija, pa hrana bogata dijetetskim vlaknima može da ubrza varenje.Uravnotežena ishrana, kada se konzumira uz propisanu terapiju, može olakšati simptome hipotireoidizma, što nikako ne znači da zamenjuje lekove koje propisuje endokrinolog. Važno je namirnice pažljivo birati da ne bi došlo do njihove interakcije sa lekovima.

Izbegavajte

Previše vlaknaste hrane, kruške, breskve i jagode, gotova jela, brzu hranu, masne sireve, kafu, soju, karfiol, kelj, brokoli i kupus, cigarete i alkohol

Koristite

Plavu riba, tunjevinu, bakalar, jogurt, grčki jogurt, brazilski orah, losos, beli i crni luk, junetinu i ćuretinu, rakove i škampe, jaja, godži bobice, borovnice, bundevu, paradajz

Gotova jela, brza hranu i sva industrijska hrana se ne preporučuju jer sadrže prevelike količine soli i skrivenih masnoća, kao i aditive koji mogu negativno uticati kod upale štitne žlezde.

primed 7Primed 7 tiromed  je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Upotreba PRIMED 7 preparata se preporučuje u slučaju potrebe za nadoknadom joda, naročito kod osoba sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde.

Kako deluje PRIMED 7?

Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda. Blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao dopuna osnovnoj terapiji.