Preventiva nodusne strume je moguća.

 

Nodusna struma je uvećanje mase tkiva štitaste žlezde, koje nije neposredno uzrokovano zapaljenjem. Može da se ispolji kao difuzna i kao nodusna struma, kod pojedinca (sporadično) ili kod velikog broja osoba (>10%), koje žive na istom području (endemskoj strumi).

Nodusna struma (nodus lat. čvorić) je najčešće uvećanje žlezdanog tkiva (Adenom). Pri pregledu se opipa jedan (solitarna nodusna struma) ili više čvorova na štitastoj žlezdi (polinodusna struma). Međutim, kao čvorić mogu da se ispolje i tumori nežlezdanog porekla: limfomi, hemangiomi, lipomi, teratomi. Samo je patohistološka analiza uzoraka tkiva tireoideje, pouzdan dokaz da je nodus žlezdano tkivo.

Zašto nastaje nodusna struma?

Uzroka ima mnogo. Savremena medicina smatra da je hroničan nedostatak joda u hrani i vodi za piće, važan činilac koji doprinosi nastanku i ispoljavanju difuzne a zatim nodusne strume. Zakonska obaveza jodinovanja kuhinjske soli od 1954. godine, korigovana na 20 mg/kilogram soli 1993. godine, značajno je umanjila rizik od endemske strume.

Dokazan je štetan doprinos hroničnog-ponavljanog stresa i uticaj nekih hemijskih i fizičkih činilaca na nastanak i ispoljavanje nodusne strume.

Prepoznate su supstancije (strumogene materije), koje remete iskorišćenje joda i stvaranje hormona štitaste žlezde. One mogu biti:hrana (soja, glavičaste biljke npr. kupus, kelj, karfiol), lekovi: (derivati sulfonilureje i dr.), a od fizičkih agenasa, nastanku strume doprinosi povećanje osnovnog zračenja u atmosferi.

Genetski uslovljena sklonost ka nodusnoj strumi se ne sme zanemariti, mada ona nije ultimativna.

 Ko boluje od nodusne strume?

Ispoljava se u svim starosnim dobima, češće kod osoba ženskog pola (5:1). Podaci ukazuju da oko 3,9% osoba u Evropi ima netoksičnu nodusnu strumu. Postojeća nodusna struma ima težnju da raste. Tumorska masa kod nekih osoba vrši pritisak na meka tkiva vrata i uzrokuje gušenje, promuklost, promenu boje glasa, teškoće pri gutanju. Kod starijih osoba sa solitarnom nodusnom strumom postoji rizik od karcinoma tireoideje.

Kako se ispoljava struma?

Nodusna struma dugo protiče asimtomtski, tj. osoba nema smetnje. Najčešće osoba sama primeti uvećanje i čvor na vratu, bez porasta temperature, i bez bola.

Preventiva nodusne strume je moguća

Osoba koja u porodici već ima nekog sa nodusnom strumom, treba da unosi oligoelement jod hranom i vodom za piće, u količini od bar 150 mikrograma na dan (morska riba, celer, pirinač, cvekla, paradajz, breskva, kopriva, blitva, spanać). Neophodno je promeniti odnos prema stresu i umanjiti ga, koliko je moguće. Treba izbegavati gazirana pića i sredinu gde se puši, jer nikotin doprinosi nastanku nodusne strume.

primed 7Primed 7 tiromed je prirodni preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha, napravljen po proverenoj recepturi. Upotreba Primed 7 preparata se preporučuje osobama koje imaju povećanu potrebu za nadoknadom joda u organizmu, a posebno osobama sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde (Hašimoto tireoiditis ili neki drugi proces na štitastoj žlezdi koji dovodi do poremećaja stvaranja hormona u samoj žlezdi) što ima za posledicu promene u metabolizmu obolele osobe. Njegov prirodni sastav obezbeđuje dobru apsorpciju joda. Redovnom upotrebom Primed 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda, neophodnog za sve vitalne funkcije organizma. Primed 7 tiromed pomaže u otklanjanju neprijatnjih simptoma koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao što su suva kosa, koža, usporen metabolizam, suvi i lomljivi nokti. Kod žena, pored blagotvornog dejstva na funkciju štitaste žlezde, jod ima značajno zaštitno dejstvo i na tkivo dojke i jajnika.