Simptomi oslabljene funkcije štitaste žlezde: smanjena tolerancija na hladnoću

Štitasta žlezda ima veoma važnu ulogu u organizmu. Između ostalog, hormoni koje ova žlezda proizvodi (T3 i T4) utiču i na proizvodnju toplote (regulacijom metabolizma).

Subjektivan osećaj hladnoće u značajnoj meri se razlikuje od osobe do osobe. Međutim, ukoliko imate osećaj da je hladno, za razliku od svih osoba sa kojima živite ili radite, ukoliko je spoljašnja temperatura visoka, a vi imate potrebu za toplijom garderobom, vrlo je verovatno da je vaš doživljaj hladnoće prenaglašen. Jedan od uzroka može biti oslabljena funkcija štitaste žlezde.

Nivo TSH je jedan od najznačajnijih i najosetljivijih parametara kada se ispituje funkcija štitaste žlezde. Kod osoba sa smanjenom funkcijom- hipotireozom, zapaženo je da je nivo TSH u direktnoj korelaciji sa doživljajem toplo-hladno. Većina osoba najbolje se oseća pri nivou TSH između 0,5 i 2. Sa povećanjem nivoa TSH pojačava se i doživljaj hladnoće.

U stanjima kada je osoba izložena niskoj temperaturi, štitasta žlezda koja normalno funkcioniše lako oslobađa veće količine hormona koje zatim povećanjem metaboličkih procesa dovode do povećane proizvodnje toplote. Kada je funkcija štitaste žlezde oslabljena, ona nije u mogućnosti da povećanim stvaranjem hormona T3 i T4 poveća produkciju toplote. Ukoliko je osoba na hormonskoj supstitucionoj terapiji, povećanje nivoa cirkulišućih hormona moguće je jedino povećanjem doza leka.

Kod osoba sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde, regulisanjem doze leka (hormona) kojima se nadomešćuje nedostatak, očekuje se da će se i simtomi smanjiti, ili, u najboljem slučaju, nestati.

Mere koje mogu pomoći u tretmanu i smanjiti osećaj hladnoće

– Odmarajte se dovoljno. U toku zimskih meseci poželjno je obezbediti dovoljno sna i odmora.

– Prilagodite odeću vremenskim prilikama.

– Obezbedite optimalnu temperaturu u kućnim uslovima

– Redovne kontrole endokrinologa su sastavni deo tretmana. Praćenjem parametara iz krvi (TSH, T3, T4) može se, po potrebi, blagovremeno korigovati doza leka.

Od prirodnih preparata koji mogu pomoći u tretmanu oslabljene funkcije štitaste žlezde, povoljno dejstvo pokazuje PRIMED 7 Tiromed.

PRIMED 7 Tiromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.primed 7

Upotreba PRIMED 7 preparata se preporučuje u slučaju potrebe za nadoknadom joda, naročito kod osoba sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde.