Hipotireoza ili sindrom umorne domaćice

umor_02-600x315


Smanjena funkcija štitaste žlezde (hipotireoza) nastaje kao posledica smanjene produkcije hormona u samoj žlezdi usled oštećenja tkiva žlezde, ili zbog smanjene funkcije hormona iz hipofize (mala žlezda smeštena na bazi mozga koja upravlja radom većine žlezda koje luče hormone) ili hipotalamusa (deo mozga koji upravlja radom hipofize).

Nastanak hipoteroze kod novorođenčadi

Kod novorođenčadi hipotireoza nastaje kao posledica poremećaja u rastu i razvoju organa, pri čemu može da dođe do toga da nedostaje štitasta žlezda, ili antitela iz krvotoka majke dolaze u krvotok ploda tokom intrauterinog razvoja, usled čega se oštećuje štitasta žlezdu ploda i dete se rađa sa smanjenom funkcijom žlezde.

Kod odraslih osoba smanjena funkcija štitaste žlezde može nastati kao posledica operacija žlezde, pri kojoj može biti uklonjen deo žlezde ili žlezda u celini, zračenja regije vrata zbog tumora, najčešće limfnih žlezda vrata ili tumora drugih organa, ali je pri zračenju zahvaćen i vrat, ili, što se najčešće događa, zbog virusne infekcije pri kojoj virus „prevari“ organizam, pa on umesto da stvori odbrambena tela (antitela) na virus, stvori antitela na sopstvene ćelije, tj. ćelije štitaste žlezde. U tim okolnostima, reč je o hroničnom tireoiditisu ili Hashimoto tireoiditisu. Bolest je češća kod žena, posebno u postmenopauznom periodu.

Simptomi hipotireoze u početku neupadljivi

Simptomi hipotireoze u početku su neupadljivi i zbog toga su često bili nazivani sindromom umorne domaćice: hroničan umor, lenjost, suva koža, opadanje kose, pospanost, otoci na rukama i nogama, usporen rad creva (opstipacija), usporen rad srca.

Tokom vremena, simptomi postaju intenzivniji, tako da se može dogoditi da je pospanost izražena u tolikoj meri da osoba koja ima hipotireozu može da zaspi u svakom položaju u kome boravi duže od 10 minuta (stojećem, sedećem).

Kod žena koje su u reproduktivnom periodu dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa, a kod muškaraca do smanjenja libida i impotencije. Zbog neraspoloženja i depresivnog ponašanja, pacijenti mogu zalutati kod neuropsihijatra, ili pak kod kardiologa, zbog usporenog rada srca.

Dijagnoza bolesti postavlja se kontrolom hormona. Terpija je doživotna i podrazumeva uzimanje L-tiroksina, hormona štitaste žlezde, a doza zavisi od kilograma pacijenta.

Preporučujemo prirodno rešenje

tiroidna zlezdaPrimed 7 tiromed pomaže u tretmanu simptoma koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao što su suva kosa, koža, suvi i lomljivi nokti, loše pražnjenje, otoci… Takođe, povoljno deluje i na usporeni metabolizam, koji je često veliki problem osobama koje imaju oslabljenu funkciju štitaste žlezde. Upotreba PRIMED 7 preparata preporučuje se svim osobama koje imaju povećanu potrebu za nadoknadom joda, a posebno osobama sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili neki drugi proces na žlezdi koji dovodi do poremećaja funkcije, stvaranja i oslobađanja tireoidnih hormona u cirkulaciju).