Loša strana veštačkih zaslađivača

artificial-sweetenersUkoliko imate Hashimoto tireoiditis, jedna od bitnih navika koju bi trebalo da usvojite jeste izbegavanje veštačkih zaslađivača (aspartam, sukraloza i drugi).

Istraživanja pokazuju povezanost između povećanog nivoa TSH (hormona koji stimuliše rad štitsate žlezde) i korišćenja veštačkih zaslađivača. Kako sve veštački zaslađivači utiču na organizam?

  • Veštački zaslađivači mogu promeniti normalnu floru creva i utiču na ravnotežu pH organizma.
  • Creva imaju značajnu ulogu u održavanju dobrog imuniteta, pa narušena funkcija gastrointestinalnog sistema može negativno uticati na imunološki status organizma.
  • U procesu razgradnje aspartama nastaje formaldehid, supstanca koja može dovesti do preosetljivosti organizma.
  • Sukraloza sadrži hlor u sastavu, koji u velikoj koncentraciji može biti okidač za autoimune bolesti.

Osobe sa hipotireoidizmom koje imaju problem sa viškom kilograma ne bi trebalo da koriste veštačke zaslađivače u sklopu dijete za smanjenje težine. Pokazano je da veštački zaslađivači, ne samo da ne pomažu u gubitku kilograma, već mogu da doprinesu povećanju telesne mase i otežaju redukciju telesne težine. Takođe mogu biti povezani i sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom tip II.

Kod većeg broja pacijenata sa Hashimoto tireoiditisom zapaženo je smanjenje nivoa TSH nakon prestanka unošenja hrane zaslađene veštačkim zaslađivačima.

Većina namirnica sadrži dovoljno šećera u svom sastavu, ali ako vam je potrebno da ih dodatno zasladite, radije izaberite steviju ili med.
Stevija je biljka prirodno slatkog ukusa, čak 100x slađa od belog šećera. Može se koristiti za zaslađivanje napitaka, voćnog jogurta, a podnosi temperature do 200ºC, pa se može koristiti i u pripremi kolača i drugih poslastica.
Med je prirodna materija koju nam daruju pčele, a njegov značaj i koristi za ljude su vekovima dobro poznati. Med je u osnovi šećer, ali pored šećera u medu se nalazi i veliki broj vitamina, minerala i aminokiselina koje imaju pozitivno dejstvo na ljudski organizam. Ako imate potrebu za nečim slatkim, naša preporuka je med!
U PRIMED Bio apotekama uvek vam je dostupan prirodan med, najboljeg kvaliteta, proizveden od strane domaćih pčelara. Za sve informacije posetite nas ili pozovite na 011/715-12-65.