9 minerala za normalan rad štitaste žlezde

Štitasta žlezda ima veoma važnu ulogu, a to je stvaranje hormona koji utiču na sve metaboličke procese u organizmu čoveka ( tiroksin- T4 i trijodtironin- T3 ). Da bi štitasta žlezda stvorila hormone, neophodno je da na raspolaganju ima dovoljnu količinu različitih nutrijenata. Neki od njih direktno ulaze u sastav hormona, dok drugi posreduju u procesu stvaranja ili oslobađanja hormona.

  1. Jod direktno ulazi u sastav T3 i T4, a najveća koncentracija joda u organizmu je upravo u štitastoj žlezdi.
  2. Selen je neophodan kofaktor u sintezi hormona, a učestvuje i u konverziji T4 u aktivniji oblik- T3.
  3. Cink je takođe važan kofaktor u sintezi tireoidnih hormona.
  4. Molibden, odnosno molibden-zavisni enzimi deo su oksidativnog sistema tireocita (ćelija štitaste žlezde). Takođe, ima uticaja i na oslobađanje hormona iz štitaste žlezde.
  5. Bor pomaže u konverziji hormona
  6. Bakar ima važnu ulogu u metabolizmu aminokiseline tirozin, koja je prekursor tireoidnih hormona.
  7. Hrom je važan u regulisanju metabolizma šećera preko uticaja na oslobađanje insulina. Kako insulin ima uticaj i na konverziju T4 u T3, može se reći da hrom posredno utiče i na funkciju štitaste žlezde.
  8. Mangan je važan za regulaciju ulaska hormona u ćelije.
  9. Magnezijum: Ravnoteža magnezijuma i kalcijuma neophodna je za normalnu funkciju štitaste žlezde. Ukoliko ima previše kalcijuma, to može negativno da se odrazi na funkciju štitaste žlezde. Magnezijum utiče na apsorpciju i metabolizam kalcijuma u organizmu.

Na normalnu funkciju štitaste žlezde utiče i niz drugih nutrijenata. Imajući to u vidu, jasno je da se radi o vrlo kompleksnom sistemu međusobno zavisnih elemenata.

Poremećaj metabolizma ili nedostatak bilo kog od pomenutih elemenata u dužem periodu može da utiče na poremećaj stvaranja, oslobađanja ili delovanja hormona.

PRIMED 7 je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Upotreba PRIMED 7 preparata se preporučuje u slučaju potrebe za nadoknadom joda, naročito kod osoba sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili neki drugi proces koji uzrokuje oslabljenu funkciju štitaste žlezde).

PORUČITE PRIMED 7 ONLINE: http://primed7.hashimoto.rs/