Pet nivoa razvoja Hašimoto tireoiditisa.

Hipotireoza može da bude uzrokovana atrofijom štitaste žlezde (tiroidne žlezde). Atrofija štitaste žlezde može biti rezultat hroničnog limfocitnog tireoiditisa, poznatog kao Hašimoto tireoiditis (Hashimoto tireoiditis), koji predstavlja autoimuno oboljenje štitne žlezde (tiroidne žlezde).
To znači da u određenom trenutku imuni sistem počne da proizvodi antitela na sopstvenu štitastu žlezdu i tako je „napada“ i smanjuje njenu funkiju (anti TPO tireoperoksidazna At- i Anti Tg antitela – tireoglobulinska At).
Udruženost sa drugim autoimunim bolestima.
U Hašimoto tireoiditisu (Hashimoto tireoiditisu), najčešćem uzroku hipotireoze, štitasta žlezda može biti povećana, pa hipotireoza često nastane godinama kasnije, jer se funkcionalna područja u štitastoj žlezdi (tiroidnoj žlezdi) postepeno uništavaju.
Ukoliko hipotireoza dugo godina ostane neprepoznata, imuni sistem biće u disbalansu, pa postoji rizik da se razviju i druge autoimune bolesti.
Pet nivoa razvoja Hašimotove bolesti.
U prvoj fazi osoba nema niti jedan znak bolesti i hormonalni status je u granicama referentnih vrednosti. Još uvek nema pojave antitela. Ova faza zove se i nulta faza. Ako u najbližoj porodici neko pati od ove bolesti potrebno je prevenirati bolest pravilnom ishranom, utvrđivanjem intolerancije na namirnice (food allergy test) kontrolisati stanje bakterijske crevne flore (omogućiti dobru zaštitu zida creva, smanjiti intestinalnu permeabilnost tj. propustljivost) suplementima, redovno se rekreirati i eventualno uraditi genetska testiranja.
U drugom stadijumu imune ćelije počinju napad na štitastu žlezdu i počinje stvaranje antitela. Hormoni tiroidne žlezde su još uvek u graničnim vrednostima.
U trećem, subkliničkom stadijumu, štitasta žlezda polako počinje da gubi sposobnost sinteze hormona. Postoji srednji stepen porasta TSH hormona, dok su T3 i T4 u okviru referentnih vrednosti.
U četvrtom stadijumu veći deo štitne žlezde je razoren i laboratorijski testovi pokazuju značajan pad proizvodnje hormona T3 i fT4. U ovoj fazi najčešće se dijagnostikuje Hašimoto i počinje se lečenje.
U petom stadijumu javljaju se i druge autoimune bolesti kao što su celijakija, psorijaza, Sjogren sindrom, reumatoidni artritis, lupus, multipla skleroza i dr.
Komplikacije nelečenog Hašimoto tireoiditisa.
Ako se ne leči, Hašimoto tireoiditis (Hashimoto thyreoiditis) može uzrokovati anemiju (mada se smatra da je obrnuto, tj. da anemija izaziva slabiji rad štitne žlezde), nisku temperaturu tela (hipotermiju), zatajenje srca (nizak puls, uporen rad srca).
Ovo stanje može napredovati do vrtoglavice, stupora ili kome (miksedemska koma), po život opasne komplikacije u kojoj se usporava disanje, osoba ima epileptične napade i nedovoljan protok krvi u mozak. Miksedemsku komu mogu podstaknuti izloženost hladnoći kao i infekcija, trauma i lekovi poput sedativa.
Primed 7 tiromed je prirodni preparat na bazi meda i ekstrakta mladog zelenog oraha. PRIMED 7 se preporučuje kod
oslabljenje funkcije štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili drugi proces koji dovodi do oštećenja funkcije štitaste žlezde), kao i kod povećane potrebe za unosom joda iz prirodnih izvora. Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju i iskorišćenost aktivnih sastojaka. Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda. Blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao dopuna osnovnoj terapiji. Blagotvorno deluje na usporavanje toka Hashimoto tireoiditisa i pomaže očuvanje funkcije štitaste žlezde.