Prirodna pomoć za bolji rad štitaste žlezde.

KADA tiroidna žlezda ne proizvodi dovoljno svog prirodnog hormona, nastaje hipotiroidizam, a to je najčešće posledica disfunkcije ove žlezde same po sebi, autoimunog procesa, virusne infekcije ili nedostatka joda u ishrani.

Hormoni koje štitasta žlezda proizvodi kontrolišu metabolizam tela, pa njena disfunkcija može tako da pogodi svaki organ u telu. Kada je tiroidea nedovoljno aktivna, dolazi do opšte depresije mnogih ćelijskih sistema i oksidativnih procesa u telu koji su potrebni za stvaranje energije. Ovo može umanjiti metaboličku aktivnost u ćelijama. Metabolički otpad se tada gomila u organima..

Smanjenje tiroksina, hormona koji proizvodi štitna žlezda, uzrokuje da se metabolizam uspori, osoba dobija na težini, umorna je, dolazi i do loše probave i pojave zatvora. Drugi simptomi uključuju iscrpljenost, manjak energije, netoleranciju na hladnoću, neredovnost menstrualnog ciklusa, depresiju, spore reflekse, gubitak kose, suvu i grubu kožu, lomljive nokte i natečenost oko očiju. Tipični simptomi se javljaju polagano i često mogu i da nam promaknu.

Najčešći uzrok hipotiroidizma je upala koja oštećuje tkivo štitnjače, a imune ćelije u telu, koje se normalno bore protiv infekcija, okreće protiv same žlezde i potrebnog stvaranja hormona.

Hipotiroidizam se često sreće kod žena nakon porođaja pa se stoga često meša sa postporođajnom depresijom. Lekovi kao što je litijum takođe uslovljavaju tiroidnu disfunkciju. Iako retko, poremećaji rada pituitarne ili hipotalamičkih žlezda u mozgu takođe mogu voditi ovom kao i drugim hormonskim neravnotežama.

Kako na prirodan način pospešiti funkciju štitaste žlezde!

* Smanjite unos soje. Soja ume da smanji funkciju tiroide, a pokazalo se da preterano konzumiranje soje može da izazove gušavost (uvećanje tiroide) kod zdravih osoba.

* Alkalizirajte telo! Ovo je najpre dobra preventiva kako do oboljenja tiroide ne bi ni došlo. Oslobodite se, zato, zasićenih masnoća iz ishrane jer upravo one narušavaju funkciju tiroide.

* Uravnotežite nivo estrogena u organizmu.

* Ukoliko konzumirate meso, birajte samo ono koje je organski proizvedeno kako biste izbegli mesa prepuna dodatih hormona, datih da uvećaju težinu stoke za prodaju.

* Vitamin B3 (nijacin), koji se često koristi za smanjenje nivoa holesterola, pokazao se i da spušta nivo tiroidnih hormona.

* Gentijan je, takođe, poznat po tome da normalizuje funkciju tiroidne žlezde.

* Uvrstite u svoju ishranu alge, jer su bogate jodom koji telu treba da bi proizvodilo tiroidne hormone.

* Ukoliko je prateći problem depresija, probajte da kantarionom pomognete telu u podizanju raspoloženja.

* Uzimajte dodatak cinka i selena jer studije pokazuju da njihov veći nedostatak može da umanji nivoe hormona štitnjače.

* Kokosovo ulje stimuliše štitnjaču i svakako je dobar izbor kod hipotireoze.

primed 7Primed 7 tiromed je prirodni preparat na bazi meda i ekstrakta mladih, zelenih oraha, koji se preporučuje u slučaju potrebe za nadoknadom joda u organizmu, naročito osobama sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde. Svakodnevnom upotrebom obezbeđuje se optimalan unos joda u organizam i samim tim do ublažavanja simptoma koji prate oslabljenu funkciju štitaste žlezde.