Hipotireoza i problemi sa plodnošću

Neplodnost i poremećaji menstrualnog ciklusa često mogu biti uzrokovani bolestima štitaste žlezde. Bolesti štitaste žlezde su 4-5 puta češće kod žena nego kod muškaraca. Bolesti štitaste žlezde mogu uzrokovati poremećaje menstrualnog ciklusa i neplodnost. Poremećaji ciklusa i neplodnost nisu trajni, ali mogu dugo ostati neprepoznati. Zato je važno otkriti ih na vreme i lečiti. Obično se već u roku od pola godine nakon normalizacije nivoa hormona štitaste žlezde u krvi (T4 i T3) i nivoa hormona hipofize (TSH), normalizuju menstrualni ciklusi i uspostavlja uredna plodnost.

Autoimune bolesti štitaste žlezde su česte. U pitanju su hronične bolesti koje mogu dovesti do poremećaja rada štitaste žlezde i uzrokovati povišen ili snižen nivo hormona u krvi. Javljaju se simptomi hipotireoidizma ili hipertireoidizma, mada funkcija štitaste žlezde u početnim fazama bolesti može biti normalna. Često se ovi poremećaji otkrivaju slučajno, na sistematskom pregledu kod osoba koje su bez subjektivnih smetnji. Sve dok je funkcija štitaste žlezde uredna, nije potrebno lečenje, samo redovno praćenje. Ukoliko dođe do značajnije promene nivoa TSH u krvi i poremećaja nivoa hormona štitaste žlezde započinje se supstituciona terapija hormonima.

HIPOTIREOZA, MENSTRUALNI CIKLUSI I PLODNOST

Hipotireoza se može javiti u svim životnim dobima, od fetusa do starije dobi. Najopasnija je hipotireoza u trudnoći jer uzrokuje hipotireozu fetusa. Nedostatak hormona štitaste žlezde može negativno delovati na razvoj svih tkiva i organa fetusa, a naročito mozga. To za posledicu može imati oštećenje centralnog nervnog sistema i niži koeficijent inteligencije. U toku fetalnog razvoja izgleda da hipotireoza ne izaziva poremećaj normalnog razvoja reproduktivnih organa. Međutim, od ranog detinjstva hipotireoza, ako se ne leči, dovodi do polne nezrelosti. Početak hipotireoze pre puberteta može izazvati kašnjenje početka puberteta, a kasnije uzrokuje anovulatorne cikluse. Paradoksalno, hipotireoza ponekad može uzrokovati i prerani pubertet, zbog preklapajućeg učinka TSH, koji ima sličnu strukturu kao i neki drugi glikoproteinski hormoni (LH, FSH i prolaktin). Isti efekt može uzrokovati i povišen nivo prolaktina u serumu (hormona hipofize), što može dovesti do galaktoreje (mlečnog iscetka iz dojki). Snižena je koncentracija estradiola i testosterona u krvi.

Većina pacijentkinja u reproduktivnom periodu sa hipotireozom ima neki od poremećaja menstrualnog ciklusa: amenoreju, oligomenoreju, polimenoreju, menoragiju ili metroragiju. Pri tome kod nekih pacijentkinja izostaju ovulacije, bez kojih nije moguće začeće. Osim toga, smanjuje se i seksualna želja (libido).

U trudnoći može doći do neželjenih komplikacija kod same trudnice, fetusa ili do problema s trudnoćom. Kod trudnice se češće javlja gestacijska hipertenzija. Češća je pojava pobačaja u prvom trimestru trudnoće, smrt ploda u uterusu ili prerani porođaj. Kod fetusa su moguće i kasne posledice u vidu nižeg koeficijenta inteligencije.

primed 7Primed 7 tiromed je prirodni suplement na bazi meda koji se preporučuje kao prirodni izvor joda, naročito kod smanjene funkcije štitaste žlezde. Redovna upotreba preparata omogućava optimalan unos joda neophodnog za održavanje normalne funkcije štitaste žlezde u stvaranju hormona. Aktivni sastojci preparata blagotvorno deluju na umanjenje svih simptoma koji prate oslabljenju funkciju štitaste žlezde.