Kolike su dnevne potrebe organizma za jodom?

Štitasta žlezda ne može pravilno da funkcioniše bez joda. Ovaj mikroelement organizam nije u stanju sam da proizvede, već ga je potrebno unositi hranom ili vodom bogatom jodom.
Kada štitasta žlezda duže vreme nema dovoljnu količinu joda, ona ovaj deficit se nadoknađuje uvećanjem sopstvenog tkiva, zbog čega dolazi do pojave strume.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije gotovo 70 odsto svetske populacije pati od deficita joda.
Iako se u mnogim zemljama kuhinjska so jodira, smatra se da se ishranom dnevno unese svega 80  μg ovog minerala, a preporuka je minimalno 150  μg na dan.
Jod se prvenstveno koristi u prevenciji smanjene funkcije štitaste žlezde, ali često se primenjuje i kao sastojak sirupa za iskašljavanje sekreta iz bronhija, za prevenciju razvoja fibrocističnih promena na dojkama, u slučaju vaginitisa… Kod pojave prekomerne funcije štitnjače koristi se takozvani radioaktivni jod.
Ipak, trebalo bi istaći da i previše joda, kao i premalo narušava zdravlje. Zato se dodatni unos joda ne savetuje onima koji žive u oblastima u kojima zemljište i hrana sadrže dovoljne količine ovog minerala.
Naglo uzimanje velikih količina joda može da dovede do poremećaja u proizvodnji hormona tiroide kod ljudi koji imaju normalnu funkciju ovog organa.
Kontraindikacije za suplementaciju jodom su i upotreba antitiroidnih lekova i antikoagulansa, lakova za pritisak i diuretika.
primed 7PRIMED 7 TIROMED je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha.Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju i iskorišćenost aktivnih sastojaka. Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda. Blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao dopuna osnovnoj terapiji. Blagotvorno deluje na usporavanje toka Hashimoto tireoiditisa i pomaže očuvanje funkcije štitaste žlezde.