Zašto se određuje nivo TSH?

Štitasta žlezda stvara nekoliko hormona, od kojih svaki ima važnu ulogu u očuvanju normalnog funkcionisanja organizma.

TSH je hormon koji se inače ne stvara u štitastoj žlezdi, već u hipofizi, a skraćenica TSH znači tiroidni stimulišući hormon. Sam naziv ovog hormona govori o njegovo funkciji, a to je stimulacija funkcije štitaste žlezde.

Hormoni štitaste žlezde i TSH su povezani negativnom povratnom spregom. Ukoliko štitasta žlezda “radi slabije” od normalnog, nivo TSH raste, a ukoliko štitasta žlezda “radi jače”, to je znak za smanjenje stvaranja TSH.

Određivanje nivoa TSH je neizostavni deo analiza koje se rade pri sumnji na poremećaj funkcije štitaste žlezde. Pored nivoa TSH, određuje se i nivo tireoidnih hormona (T3, FT3, T4 i FT4). Po potrebi, ukoliko se sumnja na autoimuno zapaljenje, određuje se i nivo antitela na ćelije štitaste žlezde. Određivanje svih ovih parametara daje ukupnu, najširu sliku o stanju funkcije štitaste žlezde.

U većini slučajeva, pri prvom susretu sa lekarom, obično se radi manji broj analiza, a jedna od obaveznih je određivanje TSH.

Ukoliko se analizom krvi utvrdi odstupanje od normalnih vrednosti hormona, lekar određuje u kom pravcu će ići tretman. Ukoliko je nivo TSH blago povišen, a nivo hormona štitaste žlezde ne pada ispod normalnih vrednosti, lekar može odrediti praćenje na svaka tri ili šest meseci sa analizom hormona. Ukoliko je nivo TSH visok, uz niske vrednosti tireoidnih hormona, to je uglavnom znak da treba otpočeti suplementaciju hormonima.

Kod postojeće oslabljene funkcije štitaste žlezde, od prirodnih preparata, kao pomoćno sredstvo u tretmanu povoljno dejstvo pokazuje PRIMED 7 preparat.

primed 7PRIMED 7  je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Upotreba PRIMED 7 preparata se preporučuje u slučaju potrebe za nadoknadom joda, naročito kod osoba sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili neki drugi proces koji uzrokuje oslabljenu funkciju štitaste žlezde).

PORUČITE PRIMED 7 OVDE!