Prvi simptomi Hašimoto tireoiditisa

Oboljenja štitaste žlezde su u porastu, a autoimuna bolest, takozvani Hašimoto tiroiditis, bukvalno poprima razmere epidemije. Organizam pogođen ovim poremećajem, prestaje da prepoznaje sopstvenu tiroidnu žlezdu i počinje da stvara antitela protiv njenih ćelija. Vremenom, zbog tog procesa žlezda počinje sve slabije da radi.
Prvi simptomi poremećaja u radu štitaste žlezde.
Simptomi koji ukazuju da nešto nije u redu sa štitastom žlezdom su veoma različiti. Potiču od raznih organa, a pokazuju koliko zapravo ti organi trpe, usled lošeg rada tiroidne žlezde. Tako, na primer, prvi simptom pojačanog rada žlezde može da bude bolest srca, odnosno, popuštanje srca. Nekada se prvo pojavljuju smetnje u digestivnom traktu, ali najčešće su to preznojavanje, podrhtavanje tela… Ispoljavanje simptoma poremećene funkcije tiroidne žlezde, zavisi i te kako od nasleđa, odnosno od genotipa koji određuje intenzitet odgovora pojedinih organa na hormone. Statistika kaže da 80 odsto ljudi sa obolelom štitnom žlezdom ima ubrzan puls, a 40 odsto ima podrhtavanje.
Sumnja na problem sa štitastom žlezdom.
Kad osoba dobija na težini, iako ne jede više nego do tada, ako postane usporena, zaboravna, pospana, zimogrožljiva, ili, mada izuzetno retko, ima i blago sniženu temperaturu, opravdano se sumnja da boluje od poremećaja u radu štitaste žlezde. Hormoni štitaste žlezde, važni su za funkciju svakog našeg organa i nivo oksidacije u njima (snabdevenosti kiseonikom), ali i za razvoj mozga, tokom rasta embriona, na primer. Kod svih oboljenja, nastalih zbog poremećaja funkcije žlezda sa unutrašnjim lučenjem, tegobe i znaci bolesti mogu da se jave na nivou celog organizma.
Da li je češće smanjeno, ili povećano lučenje hormona tiroide?
Najčešća je pojava poremećaja sa smanjenjem funkcije štitaste žlezde (Hašimoto tireoiditis), a nešto ređe se javlja Grejvsova bolest, koja takođe nastaje kao posledica autoimunog procesa. Kod Grejsove bolesti postoji problem koji nosi naziv tiroidna oftamopatija i koja zahteva multidisciplinarni pristup u lečenju. Reč je takođe o autoimunoj pojavi , koja se javlja najčešće paralelno sa oboljenjima štitaste žlezde. Simptom su izbačene oči (Bazadovljeva bolest). Može da se javi nevezano od poremećaja u radu štitaste žlezde, da joj prethodi godinama, a ne mora ni da bude obostrana.
Neželjeni efekti hormonske terapije.
Neželjenih dejstava hormonske supstitucione terapije ima samo onda kad pacijent dobije veću dozu, nego što mu je potrebna. Usled toga dolazi do oštećenja funkcije srca. Nadoknada hormona el-tiroksina kod osoba, kojima je izvađena štitasta žlezda, nema neželjena dejstva, ali samo ukoliko se ne pretera sa supstitucijom. U više od 85 odsto slučajeva nadoknada hormona medikamentima, obezbeđuje obolelima sasvim normalan život. U desetak odsto slučajeva, postoje tegobe koje medicina ne može u potpunosti da objasni. To važi i za sve druge hormonske terapije, ne samo za supstitucionu terapiju za tiroidnu žlezdu.
PRIMED 7 TIROMED je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.
PRIMED 7 se preporučuje kod:
oslabljenje funkcije štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili drugi proces koji dovodi do oštećenja funkcije štitaste žlezde),
povećane potrebe za unosom joda iz prirodnih izvora.
Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju i iskorišćenost aktivnih sastojaka. Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda. Blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao dopuna osnovnoj terapiji. Blagotvorno deluje na usporavanje toka Hashimoto tireoiditisa i pomaže očuvanje funkcije štitaste žlezde.