Imate li manjak selena u organizmu?

Za optimalan rad štitaste žlezde važni su cink, selen i jod. Jod je mineral koji je potreban za proizvodnju svih hormona štitaste žlezde. Kada proveravamo zdravlje štitaste žlezde tada merimo nivoe T3 i T4 hormona koji zapravo ukazuju koliko se joda ugradilo u hormone štitaste žlezde.
Imate li manjak selena u organizmu?
Jod je neophodan i nezamjenjiv za rad štitaste žlezde, a možemo ga pronaći u kuhinjskoj soli, plodovima mora i algama. Osim joda, važan za rad štitaste žlezde je i mineral selen. Selen je ključan za rad enzima koji uzima hormon T4 i pretvara u aktivni oblik T3. Osobe koje imaju manjak selena u organizmu mogu osećati simptome hipotireoze odnosno posledice smanjenog rada štitaste žlezde uprkos tome što su vrednosti hormona T3 i T4 unutar normalnih vrednosti.
Najbolji izvori selena su brazilski oraščići
Najbolji izvori selena su brazilski oraščići, a selen se može pronaći i u kvascu, integralnim žitaricama i plodovima mora. Samo jedan brazilski oraščić može zadovoljiti više od 100 posto preporučenog dnevnog unosa za selen.
Na spisku minerala korisnih za rad štaste žlezde nalazi se i cink. Cink je važan za pravilan rad hormona štitaste žlezde, a posebno je koristan u unutrašnjosti samih ćelija gde hormoni štitaste žlezde ispoljavaju svoju aktivnost. Namirnice bogate cinkom su semenke bundeve, meso, plodovi mora. Manjak cinka u organizmu može se javiti kod pušača, dijabetičara, trudnica, a povećane potrebe za ovim mineralom imaju i sporisti.
primed 7PRIMED 7 TIROMED je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha.
Upotreba PRIMED 7 TIROMED preparata se preporučuje kod:
oslabljenje funkcije štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili drugi proces koji dovodi do oštećenja funkcije štitaste žlezde), povećane potrebe za unosom joda iz prirodnih izvora.
Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju i iskorišćenost aktivnih sastojaka, pre svega joda. Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda. Blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao dopuna osnovnoj terapiji. Blagotvorno deluje na usporavanje toka Hashimoto tireoiditisa i pomaže očuvanje funkcije štitaste žlezde.