Tretman Hashimoto tireoiditisa: klinički pristup


Hashimoto tireoiditis je hronično, nezarazno, progresivno zapaljenje tkiva štitaste žlezde. U osnovi oboljenja je aktivacija imunološkog sistema i proizvodnja antitela usmerenih prema zdravim ćelijama štitaste žlezde.

Još uvek nije razjašnjen pravi uzrok pokretanja autoimunog odgovora, kao ni lek za bilo koju autoimunu bolest, uključujući i Hashimoto tireoiditis.

Standardni terapijski pristup

Standardni terapijski pristup obuhvata posmatranje i praćenje napredovanja bolesti, i uključivanje hormonske supstitucione terapije.

Ukoliko nema dokaza o nedostatku hormona i poremećaju funkcije štitaste žlezde, niti postoje klinički simptomi, pristup tretmanu su uglavnom samo redovni kontrolni pregledi ( na svakih 6 meseci ili godinu dana) u toku kojih se vrši provera nivoa hormona štitaste žlezde (T3 i T4) i proverava nivo TSH i antitireoidnih antitela.

Hormonska terapija

Kada dođe do pada nivoa tireoidnih hormona, neophodno je uključiti hormonsku supstitucionu terapiju, zato što štitasta žlezda nije više u mogućnosti da sintetiše hormone. Sintetski levotiroksin je identičan prirodnom tiroksinu koji se stvara u štitastoj žlezdi.

Upotreba levotiroksina nadomešćuje nedostatak hormona štitaste žlezde, i vremenom dovodi do povlačenja simptoma hipotireoidizma. Međutim, doza hormona kojom je započeto lečenje ne mora biti fiksna, već se prati reakcija organizma kao i nivo hormona (posebno TSH), pa se na osnovu ovih nalaza vremenom može korigovati dnevna doza sintetskih hormona.

Pored hormonske terapije, dostupni su različiti prirodni preparati koji mogu povoljno uticati na funkciju štitaste žlezde.

Međutim, nikako se ne savetuje samolečenje, pa ukoliko se odlučite za upotrebu suplementa koji stimuliše rad štitaste žlezde, neophodno je da o tome obavestite vašeg lekara, kako bi se mogao ispratiti tretman, i na vreme primetile bilo kakve promene zbog kojih bi bilo neophodno korigovati terapiju hipotireoze.

Preporučujemo:

tiroidna zlezda primed 7

Upotreba PRIMED 7 preparata preporučuje se svim osobama koje imaju povećanu potrebu za nadoknadom joda, a posebno osobama sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili neki drugi proces na žlezdi koji dovodi do poremećaja funkcije, stvaranja i oslobađanja tireoidnih hormona u cirkulaciju).