Vitamini i minerali koje voli štitasta žlezda

jodŠtitasta ili tireoidna žlezda ima mnogobrojne složene funkcije u našem organizmu. Neke od njih su održavanje normalnog metabolizma svih ćelija, uticaj na pravilnu apsorpciju glukoze i sintezu belančevina, frekvenciju srčane aktivnosti i drugo.

Štitasta žlezda je direktno odgovorna za pravilan fizički i mentalni razvoj, kao i za opšte stanje organizma.

Poremećaj rada štitaste žlezde spada u najčešće hormonalne poremećaje i zastupljeniji je kod žena nego kod muškaraca. Najčešći razlozi koji dovode do poremećene funkcije štitaste žlezde su nepravilna ishrana, stres, neuredan život, hronična nervoza i preterani napor tokom dužeg vremenskog perioda, kao i nasledni faktor.

L-tirozin

L-tirozin je uslovno esencijalna amino- kiselina. S obzirom da nastaje od aminokiselina fenilalanina, nedostatak ove kiseline u hrani koju unosima može dovesti i do smanjenja L-tirozina u organizmu. L-tirozin je neophodan za sintezu tireoidnih hormona.

Selen

Selen je mikroelement normalno prisutan u ljudskom organizmu, neophodan je za normalno funkcionisanje štitaste žlezde. Pušenje, konzumacija alkohola, primena kontraceptivnih pilula, mogu dovesti do smanjenog sadržaja selena u organizmu. Deluje kao snažan antioksidans, naročito u kombinaciji sa vitaminom E.

Vitamin E

Vitamin E je jedan od najvažnijih antioksidanasa koje organizam ne može sam da sintetiše. Potrebe organizma za vitaminom E obezbeđuju se unosom hrane bogate ovim vitaminom ili primenom dijetetskih suplemenata.

Jod

primed 7
Jod je mikroelement od vitalnog značaja za funkciju štitaste žlezde. On je suštinska komponenta tireoidnih hormona, tironina i tiroksina, koji su neophodni za normalan metabolizam i razvoj. Prirodni preparat Primed 7 tiromed je dodatak ishrani na bazi meda i etarskih ulja oraha. Ovaj prirodni preparat je bogat jodom i vitaminima i mineralima iz prirodnih izvora. Upotreba preparata nadoknađuje jod u organizmu i na taj način poboljšava metabolizam i olakšava simptome hipotireoze.