upala

Bakterijski tireoiditis čest kod dijabetičara

upalaTireoiditis je zapaljenje štitaste žlezde. Po svom toku može biti akutni (izazvan bakterijama), subakutni tireoiditis (izazvan virusima) i hronični tireoiditis koji je najčešće autoimunog porekla kada organizam stvara antitela protiv sopstvenih ćelija.
Akutni bakterijski tireoiditis nastaje zbog širenja infekcije sa okolnih inficiranih organa (inficirani krajnici, ždrelo, pokvareni zubi, limfni čvorovi…). Uzročnici ovog akutnog zapaljenja su najčešće bakterije: Staphylococcus aureus, Streptococcus hemolyticus, Pneumococcus, Streptococcus beta haemolyticus. Mnogo češće je zahvaćen levi režanj štitaste žlezde, a razlog za ovu pojavu nije u potpunosti objašnjen. Znatno češće se javlja kod osoba sa embriološkim abnormalnostima kao i kod obolelih od dijabetesa. Takođe, akutni bakterijski tireoiditis se znatno ređe javlja u dečijoj populaciji.

Manifestacije akutnog bakterijskog zapaljenja štitaste žlezde.
Bolovi u grlu koji su izraženiji sa jedne, najčešće leve strane i zrače u vilicu, uvo, oko.
Savijanje vrata u smeru prema napred izaziva bol.
Pritisak na vrat izaziva bol.
Pojava otoka na prednjoj strani vrata.
Pojava otežanog gutanja -disfagije.
Povećana telesna temperatura sa groznicom.
Crvenilo kože vrata i otok regionalnih limfnih žlezda.
Dijagnostifikovanje akutnog bakterijskog tireoiditisa.
Anamneza sa kliničkom slikom i objektivnim pregledom je često dovoljna da se posumnja na akutni bakterijski tireoiditis.
Laboratorijske analize krvi pokazuju povišene vrednosti leukocita na račun neutrofilnih granulocita, povećanje sedimentacije eritrocita i povećanje CRP-a.
Funkcija štitaste žlezde i njeni parametri ostaju u granicama normale.
Ultrazvučni pregled štitaste žlezde može da doprinese postavljanju dijagnoze. Takođe, tu su i biopsija tankom iglom radi uzimanja i slanja uzoraka tkiva na patohistološku analizu i mikrobiološki pregled.
Lečenje akutnog bakterijskog tireoiditisa!
Pre nego što dođe do formiranja apscesa, daju se antibiotici u visokim dozama . Koriste se penicilini i cefalosporini, a ukoliko mikrobiološka analiza pokaže drugačliju osetljivost bakterija, primenjuje se drugi antibiotik..
U slučaju formiranja apscesa, neophodno je načiniti hiruršku intervenciju koja podrazumeva drenažu apscesa, jer antibiotici ne mogu sami da izleče apsces.
Prognoza akutnog bakterijskog tireoiditisa je obično dobra.