Veza između autoimunog tireoiditisa i dijabetesa tip I

Autoimune bolesti su relativno česte u opštoj populaciji. Do pojave autoimunog oboljenja dolazi u situaciji kada antitela koja su sastavni deo imunološkog sistema, počnu da prepoznaju zdrave ćelije kao strane i počnu da ih napadaju. U zavisnosti od vrste ćelija i organa koji su napadnuti, razlikuje se veliki broj autoimunih poremećaja.

Autoimune bolesti se često udruženo javljaju

Postojanje jedne autoimune bolesti može da bude znak upozorenja da se obrati pažnja na mogućnost postojanja još nekog autoimunog poremećaja.

Shodno tome, kod pacijenata sa dijabetes melitusom tip I (DM tip I), primećena je veća učestalost postojanja antitela na ćelije štitaste žlezde. Ova antitireoidna antitela mogu da izazivaju 2 suprotna poremećaja:

  • Stimulacija funkcije koja vodi u hipertireoidizam,
  • Progresivno oštećenje strukture i funkcije koje vodi u hipotireoidizam.

Antitireoidna antitela se mogu naći u krvi, tako da se lako može detektovati njihovo povećanje.

Jedna od studija koja je pratila ispitanike sa DM tip I, tokom 6 godina, pokazala značajno povećanje učestalosti antitireoidnih antitela kod ovih pacijenata.

Jedno od značajnijih zapažanja bila je moguća pozitivna veza između antitela na T3 hormon i pogoršanja komplikacija dijabetesa. Ova moguća povezanost T3 antitela i komplikacija dijabetesa se mora još istraživati i dokazati. Ukoliko se potvrdi jasna povezanost, to može biti od velikog značaja u praćenju razvoja komplikacija dijabetesa.

Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti za očuvanje i poboljšanje funkcije štitaste žlezde, preporučujemo upotrebu PRIMED 7 preparata.

primed 7PORUČITE PRIMED 7 ONLINE: http://primed7.hashimoto.rs/

PRIMED 7 Tiromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Upotreba PRIMED 7 preparata se preporučuje u slučaju potrebe za nadoknadom joda, naročito kod osoba sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili neki drugi proces koji uzrokuje oslabljenu funkciju štitaste žlezde).