Sprečite poremećaj funkcije štitaste žlezde!

Stručnjaci upozoravaju na podatak da čak 30 % žena tokom svog života razvije neki od poremećaja funkcije štitaste žlezdeAutoimuni poremećaji mogu pokrenuti disfunkciju štitnjače, ali se smatra da na ove poremećaje u velikoj meri utiče stres, kao i nepravilna ishrana.
Postoji nekoliko bitnih smernica u načinu života i ishrane koje bi trebalo slediti, u cilju prevencije poremećaja funkciještitaste žlezde.
Obratite pažnju na ishranu
Jedan od najznačajnijih saveta za prevenciju i tretman poremećaja funkcije štitaste žlezde, jeste uspostavljanje zdravog režima ishrane. Treba imati na umu da je osnova imunoloških procesa sadržana u funkciji crevnih resica i njihovoj mogućnosti da apsorbuju hranljive materije iz hrane. Kada, pod uticajem nezdrave ishrane, dođe do ispoljavanja zapaljenskih reakcija na nivou tankog creva, to pokreće neželjene imune odgovore. Studije su pokazale da ovo ima značajnu ulogu u nastanku i razvoju poremećaja funkcije štitaste žlezde.
Ishrana koja pogoduje zdravlju štitaste žlezde!
U cilju regulacije funkcije štitaste žlezde, potrebno je insistirati na svežem povrću i sokovima od povrća, ali i na nemasnim proteinima i ribi kao što su losos, haringa i skuša. Takođe, preporučljiva je upotreba maslinovog ulja, kokosovog ulja, orašastih plodova (obratiti pažnju na količinu unosa). Savetuje se i unos Omega-3 masnih kiselina putem suplementacije.
Ograničite upotrebu sledećih namirnica:
Rafinisani šećer, slatkiši, mesne prerađevine (salame, paštete, viršle i sl), kupovni voćni jogurt. Sve industrijski obrađene namirnice, bogate emulgatorima i rafinisanim šećerom, izazivaju zapaljenske reakcije na crevnim resicama i pokreću autoimune reakcije.
Ove reakcije nisu vezane samo za funkciju štitaste žlezde. Naprotiv, one se ogledaju u brojnim simptomatskim manifestacijama, na različitim delovima tela.
Ono što može biti iznenađujuće jeste činjenica da lisnato povrće poput karfiola, kupusa, kelja, prokelja, kelerabe i zelene salate, sadrži tzv strumogene supstance, koje mogu usporiti funkciju štitnjače. Dobra vest je da se kuvanjem na pari ili u samoj vodi, ove supstance neutrališu, tako da treba izbegavati samo sirovu varijantu pomenutih namirnica.U slučaju hipotireoze savetuje se povećanje unosa šargarepe i paprike.
Da li uzimati suplement joda?
Poznato je da nedostatak joda ima udela u nastanku hipotireoidizma i tako usporene funkcije štitnjače, ali treba imati u vidu da je u razvijenim zemljama u ishrani jod prisutan u dovoljnoj količini, i to u mlečnim proizvodima, jajima, morskim plodovima i jodiranoj kuhinskoj soli.
Stoga, usled nekontrolisane primene joda putem suplemenata može doći do druge vrste poremećaja funkcije štitnjače, tj do hipertireoze. Zato se uvek pre primene suplementa joda preporučuje konsultacija sa endokrinologom.
Funkcija štitnjače se može podstaći i putem vitamina D i selena. Klinička istraživanja su pokazala da uzimanje 200 mg selena dnevno može smanjiti vrednosti anti-tiroglobulinskih antitela. Ova vrednost selena može biti obezbeđena jednostavnim konzimiranje 2 brazilska oraha dnevno.Iako se čini suviše jednostavno, na ovaj način se zadovoljavaju dnevne potrebe organizma za selenom.
Za regulaciju funkcije štitnjače preporučuje se i upotreba probiotika, koji nude brojne pogodnosti za organizam. Oni pomažu modulaciji imunog sistema, pospešujući crevnu propustljivost. Probiotike možemo unositi putem mlečnih proizvoda kao što su kefir i jogurt ili ih možemo unositi u vidu tableta. Pri odabiru oralnog probiotskog suplementa, veoma je važno obratiti pažnju na broj aktivnih probiotskih sojeva, navedenih na pakovanju. Što suplement sadrži veći broj probiotksih kultura, to je delotvorniji.
Pri tome, kulture Saccahromyces boulardi i Lactobacilus acidophilus pokazale su se naročito korisne za organizam.
Fizička aktivnost pokreće štitastu žlezdu!
Fizička aktivnost se pokazala naročito korisnom u slučaju potrebe za stimulacijom funkcije štitnjače. Uz to, u slučaju hipotireoze se savetuje boravak na moru, a u slučaju hipertireoze savetovan je boravak na planini.
Hidratacija organiza jako važna.
Hidratacija je veoma važan faktor metabolizma, pa tako i funkcije štitnjače. Zato se savetuje svakodnevno ispijanje od 8 do 12 čaša vode.
Ograničiti unos kafe
Kafa predstavlja jak hormonski stimulans, pa tako negativno utiče na funkciju hipertireoidne žlezde i istovremeno ima moć da ometa preuzimanje joda i tako sprečava stvaranje tiroidnih hormona, što nikako nije poželjno kod hipotireoze.
primed 7PRIMED 7 TIROMED se preporučuje kod:
oslabljenje funkcije štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili drugi proces koji dovodi do oštećenja funkcije štitaste žlezde),
povećane potrebe za unosom joda iz prirodnih izvora.
Kako deluje PRIMED 7?
Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju i iskorišćenost aktivnih sastojaka. Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda. Blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao dopuna osnovnoj terapiji. Blagotvorno deluje na usporavanje toka Hashimoto tireoiditisa i pomaže očuvanje funkcije štitaste žlezde.