Da li ishrana bez glutena pomaže kod Hashimoto tireoiditisa?

Hashimoto tireoiditis je hronični autoimuni poremećaj u toku kog imunološki sistem stvara antitela koja oštećuju tkivo štitaste žlezde i narušavaju njenu funkciju u stvaranju tireoidnih hormona. Ovaj autoimuni poremećaj je veoma čest u opštoj populaciji.

Neki autoimuni poremećaji imaju tendenciju udruženog javljanja. Tako, nije neuobičajeno da osobe sa npr. celijakijom imaju uporedno prisutan i Hashimoto tireoiditis, ili neki drugi poremećaj.

Kod oštećenja funkcije štitaste žlezde dobro poznate preporuke za izmenu ishrane najpre se odnose na optimalan unos joda, selena i cinka, ali, predmet istraživanja je i mogući uticaj glutena iz hrane na tok Hashimoto tireoidisa.

Postoje podaci koji ukazuju na povezanost glutena i Hashimoto tireoiditisa. Naime, kod nekih osoba koje imaju necelijačnu senzitivnost na gluten zapaženo je uporedno prisustvo autoimunih poremećaja, uključujući i Hashimoto tireoiditis.

Pretpostavlja se da kod osoba sklonih autoimunim poremećajima unos glutena može da izazove pokretanje imunološkog odgovora koji pogoršava tok drugih prisutnih autoimunih poremećaja.

Celijakija i intolerancija na gluten se rešava prestankom unosa namirnica koje sadrže gluten.

Prestanak unosa glutena dovodi do postepenog povlačenja simtpoma koji nastaju pri reakciji imunološkog sistema organizma na gluten.

Hashimoto tireoiditis je autoimuno oboljenje za koje još uvek nije pronađen lek, ali svi faktori koji mogu da doprinesu usporavanju njegovog napretka, svakako su preporučljivi. Tako, ukoliko bi ishrana bez glutena mogla imati povoljan uticaj i na ublažavanje toka Hashimoto tireoiditisa, to bi bio značajan doprinos ukupnom tretmanu ovog autoimunog poremećaja.