Kada se operiše štitasta žlezda?

Bolesti štitaste žlezde se poslednjih godina u porastu. Jedan od razloga zbog čega su sve učestalije je taj da je sada dijagnostika kojom se otkrivaju veoma dostupna. Osim toga, štitasta žlezda je najveći endokrini organ u ljudskom organizmu, stoga nije neobično što je najčešće pogođena bolestima. Čvorići u štitastoj žlezdi najčešće su oboljenje ovog organa, naročito u ženskog populaciji i javljaju se kod jedne od 12 do 15 žena, ali nije kod svih čvorića indikovano hirurško lečenje. Operacija je neophodna kada postoji više čvorova i ako su oni dovoljno veliki pa pritiskaju dušnik ili jednjak, ili se zbog njih sama žlezda spustila iza grudne kosti.
Postoje slučajevi i da kada je prisutan pojedinačan čvor na štitastoj žlezdi, lekari takođe preporučuju operaciju. Kod pacijenata koji imaju samo jedan čvor za koji je kolor dopler pregledom uvrđeno da ima haotičnu prokrvljenost, a kliničkim pregledom kod hirurga se ustanovi da je čvor tvrd, neravne površine i nepokretan prilikom gutanja, onda se takođe savetuje operacija. Pre toga, zavisno od nalaza kolor doplera i kliničkog pregleda radi se i punkcija tankom iglom. Uzimaju se ćelije na analizu da bi se utvrdilo da li su maligne ili benigne.
Komplikacije nakon operacije štitaste žlezde nisu česte. Čak je i operativni rez na vratu kod većine pacijenata gotovo neprimetan. Najznačajnije specifične komplikacije su oštećenje živca koji omogućava pokretanje glasnih žica, što može da izazove privremenu ili trajnu promuklost, kao  i oštećenje malih žlezda na kapsuli štitaste žlezde, odnosno paraštitastih žlezda. Inače paraštitaste žlezde stvaraju hormon koji se naziva parathormon i koji reguliše metabolizam kalcijuma. Nedostatak ovog hormona dovodi do pojave grčenja. Učestalost navedenih komplikacija se javlja kod jedan do dva odsto pacijenata i uglavnom kod onih kod kojih je uklonjena cela štitasta žlezda.
U čemu se razlikuju oboljenja štitaste žlezde?
Postoje dve ključne grupe oboljenja tiroide. Prva je ona u kojoj su TSH i hormoni štitaste žlezde normalni, ali u samoj žlezdi su se pojavili jedan ili više čvorova. Drugu grupu čine bolesti u kojima štitasta žlezda stvara višak hormona, dakle prisutna je hipertireoza čiji uzrok najčešće može da bude Grejsova bolest ili toksična polinodozna struma. Prva grupa bolesti može da zahteva samo praćenje pacijenta, primenu lekova ili primenu hirurgije. Druga grupa zahteva najpre primenu lekova, a ukoliko nema rezultata, primenu drugih metoda pa i operacija štitaste žlezde.
Hirurgija Grejsove bolesti i toksične polinodozne strume
Kod ovih oboljenja, ako lekovi ne daju rezultate, najčešće se primenjuje totalno odstranjivanje štitaste žlezde i/ili njenog većeg dela. Ova operacija se stručno naziva totalna tiroidektomija, a cilj je da se Grejsova bolest brzo i efikasno izleči.
Karcinom štitaste žlezde se leči totalnom tireoidektomijom
Rak štitaste žlezde je tri puta češći kod žena, a iako se javlja u svim uzrastima najčešći je posle tridesete godine. Postoje četiri tipa ovog raka od kojih je najčešći papilarni i mešoviti papilarno-folikularni, koji čini 75 odsto svih karcinoma štitaste žlezde. Pozitivno je da je većina karcinoma štitaste žlezde izlečiva, što se postiže totalnom tiroidektomijom.
primed 7Primed 7 tiromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. PRIMED 7 TIROMED se preporučuje kod:

  • oslabljenje funkcije štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili drugi proces koji dovodi do oštećenja funkcije štitaste žlezde),

  • povećane potrebe za unosom joda iz prirodnih izvora.

Kako deluje PRIMED 7?
Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju i iskorišćenost aktivnih sastojaka. Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda. Blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao dopuna osnovnoj terapiji. Blagotvorno deluje na usporavanje toka Hashimoto tireoiditisa i pomaže očuvanje funkcije štitaste žlezde.