Uticaj stresa na štitastu žlezdu

Uticaj stresa


U uslovima stresa, da bi se organizam na neki način zaštitio, naša nadbubrežna žlezda pojačano stvara hormon kortizol. Kortizol ima veći broj funkcija, od kojih su najvažnije uticaj na regulaciju nivoa šećera, krvnog pritiska i imunološkog odgovora organizma.

Kortizol – hormon stresa

Kortizol je jedan od tzv. “stres hormona” čija je uloga da pomogne funkcionisanje organizma u stresnim situacijama. Kada stres prestane, postepeno se smanjuje i nivo “stres hormona” i organizam se vraća u prvobitno stanje ravnoteže. Međutim, kada smo često ili neprestano izloženi stresu, organizam ne stiže da se vrati u fiziološko stanje, te tako ova hronična stanja stresa mogu ostaviti i neke posledice na naše zdravlje.

Hronično stanje stresa može dodatno pogoršati kliničku sliku

Kod osoba koje imaju smanjenu funkciju štitaste žlezde, hronično stanje stresa može dodatno pogoršati kliničku sliku i otežati tretman. Hronično povišen nivo kortizola utiče na smanjenje stvaranja tireoidnih hormona, i smanjuje njihovo prevođenje iz neaktivnog u aktivni oblik. Dodatno smanjenje tireoidnih hormona nepovoljno utiče i na regulisanje telesne mase, pa i pored primene dijete i fizičke aktivnosti, značajno je otežano gubljenje neželjenih kilograma.

U moderno vreme, stres je nekako postao deo svakodnevnice, i ni najmanje nije lako izbeći sve potencijalne stresogene faktore.

U borbi sa stresom mogu pomoći različite metode, od psihoterapije do korišćenja izvesnih preparata, tzv. adaptogena koji pomažu neutralisanju štetnog dejstva stresa na organizam.

Preporučujemo prirodno rešenje

Od PRIMED preparata, kao deo tretmana smanjene funkcije štitaste žlezde preporučujemo uporednu primenu PRIMED 10 i PRIMED 7 preparata. PRIMED 10 Forte Plus je prirodan preparat na bazi meda, polena, propolisa i matičnog mleča. Povoljno deluje na jačanje organizma, a pomaže i uspostavljanje hormonske ravnoteže. PRIMED 7 Tiromed je prirodan preparat na bazi mada i ekstrakta zelenih oraha. PRIMED 7 obezbeđuje optimalan dnevni unos joda koji je neophodan većini organa i sistema u organizmu za njihovo normalno funkcionisanje.