Posledice neadekvatnog lečenja hipotireoze

Podela hipotireozeOsećate li umor svakog dana, magli vam se vid, gojite se, hvata vas jeza ili gubite kosu? Ili vam se dešava suprotono: često se zadihani, oznojeni, uznemireni? Mogući krivac je tiroidea ili štitasta žlezda. Važno je da problem otkrijete na vreme, jer uz odgovarajuće lečenje možete izbeći ozbiljne zdravstvene probleme.

Opšte informacije

Tiroidna žlezda ima oblik leptira, nalazi se u donjem delu vrata ispod Adamove jabučice i proizvodi hormone koji regulišu brzinu metabolizma. Poremećaj njenog rada usporiće ili ubrzati metabolizam, jer remeti proizvodnju tiroidnih hormona. Kada je njihov nivo prenizak ili previsok, dolazi do brojnih simptoma.

Lečenje hipotireoze

U većini slučajeva sprovodi se pomoću hormona štitne žlezde u vidu pilula, a poboljšanje je primetno obično u roku od nekoliko nedelja. Dugoročan tretman povećava energiju, a smanjuje nivo holesterola i težinu. Većina bolesnika mora da uzima terapiju do kraja života.
Dijagnostika poremećaja rada štitne žlezde sprovodi se pomoću testa krvi koji meri nivo tireostimulišućeg hormona (TSH). Ako je visok, to obično znači da je funkcija štitne žlezde suviše niska (hipotireoza), a ako je nizak, štitna žlezda je preterano aktivna (hipertireoza). Na zahtev lekara proverava se i nivo drugih tireoidnih hormona u krvi.

Najčešći uzrok hipotireoze

Smatra se da je najčešći uzrok hipotiroidizma Hašimotova bolest. To je autoimuni poremećaj u kojem telo napada štitnu žlezdu. Rezultat je oštećenje tiroidne žlezde, pri čemu ona ne proizvodi dovoljno hormona. Hašimotova bolest je često nasledna.
Ova žlezda se nalazi u mozgu i proizvodi pomenuti TSH, koji stimuliše rad štitne žlezde. Ako ga hipofiza ne proizvodi dovoljno, nivo tiroidnih hormona će pasti. Ostali uzroci su privremeno zapaljenje štitne žlezde ili lekovi koji utiču na njenu funkciju.

Posledice neadekvatnog lečenja hipotireoze

Ako se ne leči, posledice ovog oboljenja su visok nivo holesterola i povećan rizik od moždanog udara i infarkta. U težim slučajevima nizak nivo tiroidnih hormona može izazvati gubitak svesti i po život opasan pad telesne temperature.
primed 7Primed 7 tireomed Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju joda. Redovnom upotrebom preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda, što povoljno utiče na sve ćelije, organe i sisteme za čiji rad je jod neophodan. PRIMED 7 pomaže u tretmanu simptoma koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao što su suva kosa, koža, suvi i lomljivi nokti. Takođe, povoljno deluje i na usporeni metabolizam, koji je često veliki problem osobama koje imaju oslabljenu funkciju štitaste žlezde.