Hašimoto tireoiditis, bolest sa visokim stepenom naslednosti

Štitasta žlezda je osnovni regulator u ljudskom organizmu. To je najveća žlezda sa unutrašnjim lučenjem i odgovorna je za aktivnost ćelija u celom organizmu. Tiroidni hormoni utiču na nivo energije u organizmu, metabolizam ugljenih hidrata i masti, krvotok, digestivni trakt, nerve, mišiće i psihu.
KOJI SU ZNACI POREMEĆAJA ŠTITASTE ŽLEZDE?
Poremećeno funkcionisanje štitaste žlezde se ispoljava nespecifičnim simptomima, koji se u većini slučajeva usmeravaju ka drugim, najčešće kardiovaskularnim, gastrointestinalnim, neurološkim i drugimsličnim oboljenjima. Pre svega bi o štitastoj žlezdi trebalo da se razmišlja kada postoji otok, sa ili bez bolova u donjem delu vrata, kada se mršavi bez obzira na dobar apetit, kada postoji poremećeni srčani ritam, kada neko u porodici pati ili se leči od bolesti štitaste žlezde ili je operisan zbog toga. Drugi razlog za ispitivanje štitaste žlezde su problemi prilikom ostajanja u drugom stanju. Početak menopauze je takođe dobar povod za preventivno ispitivanje štitaste žlezde.
KAKO SE ISPITUJE NJENO STANJE?
Osnovna preventivna ispitivana su ultrazvuk štitaste žlezde i provera nivoa TSH-a (tiroidno stimulirajućeg hormona) u serumu. U slučaju da se primete poremećaji, ispitivanja se proširuju u određenom pravcu, po proceni endokrinologa.
ŠTA PREDSTAVLJAJU ČVORIĆI I KADA IH JE POTREBNO HIRURŠKI UKLONITI?
Stvaranje čvorića u različitom životnom dobu, karakteristično je za sve organe- štitastu žlezdu, mlečnu žlezdu, matericu itd. Čvorići mogu da se pojave kako u funkcionalno i morfološki zdravoj žlezdi, tako i pri autoimunoj bolesti ili upali štitaste žlezde. Obično se otkrivaju ultrazvukom, kod nekih od njih se vrši biosija tankom iglom sa citološkim pregledom i ukoliko simptomi nisu zloćudni, čvorići se proveravaju ultrazvukom najmanje jednom godišnje. Hirurško uklanjanje je potrebno kada su ni zloćudni, ili kada su veoma veliki i funkcionalni, te izazivaju probleme.
ŠTA JE HAŠIMOTO TIREOIDITIS I KAKO SE RAZLIKUJE OD KARCINOMA?
Hašimoto tireoiditis je autoimuna bolest štitaste žlezde sa visokim stepenom naslednosti. Kod ove bolesti veličina štitaste žlezde može da bude normalna, uvećana, ređe smanjena, sa ili bez čvorića. Karakteristika ove bolesti je povećan broj antitela protiv različitih struktura štitaste žlezde. Funkcija štitaste žlezde može da bude smanjena, normalna ili povećana, i od toga zavisi da li je potrebno lečenje. Karcinom štitaste žlezde može da se pojavi kako u normalnoj, tako i u štitastoj žlezdi promenjenog izgleda usled bolesti, samim ti i kod Hašimoto tireoiditisa. Dijagnoza se postavlja ultrazvukom i biopsijom tankom iglom pod ultrazvučnom kontrolom sa citološkim pregledom sumnjivih čvorića.
ZAŠTO ŽENE ČEŠĆE OBOLEVAJU?
Ne postoji jednoznačno objašnjenje jer oboljenja imaju različito poreklo-autoimuno, upale, reaktivna hiperplazija, neoplazme… Pretpostavlja se da je oboljenje u vezi sa postojanjem veće količine estrogena ili sa karakteristikama fiziologije ženskog organizma. Starosno doba, takođe, je neosporiva činjenica koja izjednačava razlike između oba pola.
ŠTA JE PREVENCIJA ZA BOLESTI ŠTITASTE ŽLEZDE?
Pre oko 50 godina počinje da spominje prevencija “gušavosti” dodavanjem joda u hranu, najčešće jodiranjem kuhinjske soli, ili u vidu tableta.
PRIMED 7 TIROMED je prirodni preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Ne sadrži veštačke dodatke, boje ili konzervanse.
Upotreba Primed 7 preparata se preporučuje osobama koje imaju povećanu potrebu za nadoknadom joda, a posebno osobama koje pate od poremećaja sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde poput Hašimoto tireoiditisa.
Prirodan sastav preparata omogućuje dobru i lako apsorpciju joda. Redovnom upotrebom preparata obezbeđuje se optimalni dnevni unos joda. što povoljno utiče na sve organe za čiju je funkciju jod neophoda. Preoarat PRIMED 7 pomaže u ublažavanju simptoma koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao što su suva kosa, koža, suvi i lomljivi nokti. Preparat povoljno deluje i na ubrzavanje metabolizma što obično predstavlja veliki problem osobama sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde.