Poremećaj rada štitaste žlezde

Obično, kada je prisutno neko oboljenje, ono je praćeno pojavom konkretnih simptoma koji mogu da ukažu na poreklo problema.

Međutim, nekada postoji samo suptilan osećaj “neravnoteže” u organizmu, bez izraženih jasnih simtoma. Npr. to može da bude stalno prisutan osećaj umora bez obzira na količinu sna prethodne noći, ili osećaj nervoze i neraspoloženja bez jasnog uzroka.

Nekada postoji i problem u održavanju telesne težine u željenom rasponu, bez obzira na količinu i vrstu ishrane i fizičke aktivnosti.

Kao jedan od mogućih razloga za postojanje ovih suptilnih simptoma navodi se poremećaj funkcije štitaste žlezde.

Štitasta žlezda stvara hormone koji imaju veoma važnu ulogu u organizmu i utiču na različite procese, kao što je metabolizam, termoregulacija, rad srca i mnogi drugi. Promene u funkciji štitaste žlezde praćene promenom u stvaranju i oslobađanju hormona mogu da se odraze vrlo rano na funkcionisanje organizma, a kako ovi hormoni utiču na skoro sve fiziološke procese, nije neobično to što poremećaj rada štitaste žlezde prati opšti poremećaj funkcionisanja organizma.

Poremećaj funkcije štitaste žlezde može da ide u pravcu povećanja ili smanjenja oslobađanja hormona. Stanje u kom postoji smanjenje stvaranja i/ili oslobađanja hormona naziva se hipotireoidizam, dok se povećanje funkcije označava kao hipertireoidizam (ubrzan rad štitaste žlezde).

Simptomi ova dva poremećaja se veoma razlikuju. Simptomi koji mogu da postoje kod smanjene funkcije su npr. usporen metabolizam, stalan osećaj umora, poremećaj raspoloženja, opšta usporenost organizma, dobijanje na težini. Povećanje nivoa tireoidnih hormona može da bude praćeno ubrzanim metabolizmom, osećajem lupanja srca, uznemirenošću, smanjenje telesne mase nezavisno od unosa hrane i sl.

Poremećaj rada štitaste žlezde je čest problem u opštoj populaciji. Takođe često, u ranoj fazi ne daje neke specifične simptome, tako da dugo može da ostane nezapažen. Nekada se slučajno, u toku drugih ispitivanja primeti postojanje poremećaja.

Problemi sa štitastom žlezdom su češći kod žena, mada se i kod muškaraca primećuje porast učestalosti pojave poremećaja.

PRIMED 7 je prirodan proizvod na bazi meda i zelenih oraha. Prirodni sastojci u optimalnom odnosu mogu da blagotvorno deluju na poboljšanje opšte otpornosti organizma, a povoljno deluju i u slučaju oslabljene funkcije štitaste žlezde.

Više informacija: https://primed7.hashimoto.rs/