Peruanska maka i tretman hipotireoze

Štitasta žlezda je u obliku štita ili leptira i nalazi se u vratnom delu neposredno ispod grkljana, a ispred i sa strane dušnika. Funkcionalno utiče na gotovo sve metaboličke procese u organizmu

Hipotireoza – simptomi

Hipotireoza je stanje u kome štitasta žlezda ne proizvodi dovoljno svojih hormona. Nizak nivo hormona utiče na čitav organizam: usporava metabolizam sa posledičnom gojaznosti, umanjuje opšti nivo energije i raspoloženja, stvara neprijatne simptome poput osećaja hladnoće, opadanja kose, zatvora ili menstrualnih tegoba. Ukoliko se ne leči, hipotireoza može negativno uticati na nivo holesterola i tokom vremena povećati šanse za razvoj srčanog ili moždanog udara.

Štitna žlezda – lečenje

Najčešći uzrok smanjenog rada štitaste žlezde je Hashimoto tireoiditis, autoimuna bolest kod koje sam organizam preko imunog sistema “napada” štitastu žlezdu, postepeno dovodeći do njenog propadanja i nedovoljne produkcije potrebnih hormona.

Terapija hipotireoidizma podrazumeva uzimanje lekova sa sintetičkim hormonima štitaste žlezde što vremenom može umanjiti većinu negativnih simptoma

Hipotireoidizam i sindrom policističnih jajnika

Prema određenim istraživanjima, i podacima iz lekarske prakse, izvestan broj žena koje pate od hipotireoze ima takođe i problema sa štitastom žlezdom. Naime, hipotireoidizam preko određenih mehanizama može voditi povećanju slobodnog testosterona koji ima negativan uticaj na tok menstrualnog ciklusa i stvaranje cisti na jajnicima.

Dalje, neprimećeno prisustvo blažih oblika hipotireoidizma može kod žena značajno otežati kontrolu telesne mase i sprečiti adekvatnu redukciju gojaznosti, uprkos konstantnim dijetama i programima fizičke rekreacije. Kao što znamo, gojaznost je česta uzgredna pojava kod sindroma policističnih jajnika i pogoršava njegove negativne simptome.

Primed maka i hipotireoidizam

PRIMED maka blagotvorno deluje na zdravlje štitaste žlezde, pa se može koristiti kao dopuna terapiji poremaćaja štitaste žlezde, kao i za održavanje njene funkcije. Proizvodnja i sekrecija hormona štitaste žlezde su pod kontrolom tiroidno-stimulišućeg hormona hipofize. Često stres, hronična iscrpljenost i nepravilna ishrana mogu imati negativan uticaj na pravilan rad hipofize što može voditi nepravilnostima u funkcionisanju endokrinog sistema koji uključuje i štitastu žlezdu. Peruanska maka ima izraženo adaptogeno dejstvo. Adaptogeni pomažu organizmu da se odupre stresu ili da se oporavi nakon delovanja stresogenih faktora. Takođe, povećavaju nivo psiho-fizičke izdržljivosti. Maka ima dokazano blagotvorno dejstvo na osovinu hipotalamus-hipofiza, tokom vremena “osvežava” rad endokrinog sistema čime se održava funkcija štitaste žlezde.