Kako kontrolisati hipotireozu?

At doctor’s office

Hipotireoza ili usporeni rad štitaste žlezde predstavlja smanjenu funkciju štitaste žlezde, odnosno, u pitanju je stanje kada ona ne sintetiše dovoljno hormona T3 i T4. Najkraće objašnjeno, ova dva hormona podstiču rad metabolizma, kada su oni ispod potrebnog nivoa, metabolizam je usporen i osoba koja ima ovaj problem dobija na težini bez povećanog unosa hrane.

Hipotireoza nije lako uočljiva golim okom, ali kada je lekar uoči može se prilično jednostavno držati pod kontrolom. Pored terapije, važno je da se zdravo hranite i radite vežbe koje su u skladu sa ovim zdravstvenim stanjem.
Kako da prepoznate hipotireozu?
Najčešći simptomi hipotireoze su umor, bol u mišićima, neobjašnjivo povećanje telesne težine, depresivno ponašanje, osetljivost na hladnoću i slično. Ukoliko sumnjate na hipotireozu, neophodno je da odete kod lekara kako bi je on ustanovio, jer se ovi simptomi mogu povezati i sa drugim zdravstvenim stanjima, kao i sa trenutnim raspoloženjem ili periodom u životu.
Suplementi pomažu u kontroli simptoma
Kontrolisanje hipotireoze se vrši uz terapiju koju je prepisao lekar, koji nadomešćuju manjak hormona koji nisu sintetisani od strane žlezde. Suplamanti su tu da dodatno pomagnu osobama obolelim od hipotireoze i ublaže postojeće simptome.
Fizička aktivnost za bolje raspoloženje
Vežbe su veoma važne i za potpuno zdrave osobe, jer na taj način održavamo telo aktivnim i svežim. U toku vežbanja oslobađa se hormon sreće. Lučenje ovog hormona zavisi od osobe do osobe, ali je veoma važan za one koji imaju usporeni rad štitne žlezde. Hašimoto je često uzrok hipotireoze i on je taj koji dovodi do depresije. Lučenje hormona sreće pomaže pri smanjenju depresivnih stanja.
Najbolji treninzi za osobe sa usporenom štitastom žlezdom su aerobik treninzi. Oni povećavaju osetljivost receptora na insulin i tako mogu pomoći pri sprečavanju pojave dijabetesa tipa II kod osoba sa hipotireozom. Osim toga, oni pomažu opštem stanju tela, krvnih sudova i raspoloženja. Ono o čemu morate voditi računa je da ne preterate u treniranju. Ukoliko se telo previše umori, takvo vežbanje može biti kontraindikativno kod osoba sa hipotireozom.
Važnost izbalansirane ishrane
Ishrana je jedna od ključnih stvari za zdrav organizam. Oboleli od hipotireoze svoje stanje mogu kontrolisati pažljivom i izbalansiranom ishranom. Ono što je važno je da budete istrajni i disciplinovani.
Osnovne stvari koje treba da znate je da je neophodno unositi hranu koja podstiče funkciju štitaste žlezde, ali i izbegavati hranu koja ima nepovoljan uticaj na nju. Namirnice koje smanjuju resorpciju joda, takođe, treba izbegavati.
Riba i morski plodovi su bogati jodom, te ukoliko jedete manje slanu hranu, obavezno je da u svoju ishranu uvrstite plodove mora.
Povrće kao osnova ishrane
Velika količina povrća, svežeg i blago barenog. Ovde je najbolje koristiti često spanać, šargarepu, suncokret i slično. Pored povrća, potrebno je unositi i veliku količinu voća, i to najpre banane, kajsije, avokado i slično.
Sve namirnice koje su bogate vitaminom A treba da budu prve na listi u vašoj ishrani. Žitarice od celog zrna su odlično rešenje za doručak. Morska riba – izvor omega 3 masnih kiselina, veoma važna za one koji imaju hipotireozu.
Namirnice koje treba izbegavati.
Namirnice koje usporavaju resorpciju joda u organizmu, osobe sa usporenom štitastom žlezdom treba da izbegavaju. To su kupus, kikiriki, kelj, lima pasulj (vrsta pasulja koja se razlikuje od tradicionalne vrste koja se uzgaja kod nas), brokoli, senf, soja, laneno seme, proso… Ukoliko ste u prilici, najbolje je da se posavetujete sa nutricionistom oko izbora namirnica.
PRIMED 7 je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha.
Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.
PRIMED 7 se preporučuje kod:
oslabljenje funkcije štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili drugi proces koji dovodi do oštećenja funkcije štitaste žlezde)
povećane potrebe za unosom joda
Redovna upotreba preparata omogućava optimalan unos nutrijenata neophodnih za održavanje normalne funkcije štitaste žlezde u stvaranju hormona. Aktivni sastojci preparata blagotvorno deluju na umanjenje svih simptoma koji prate oslabljenju funkciju štitaste žlezde.