Hashimoto uzrok hipotireoze

hashimoto tireoditis

Hronični tireoiditis – hašimoto – najčešći je uzrok smanjene funkcije štitaste žlezde (hipotireoza) u čitavom svetu. Bolest je višestruko češća kod žena, ali obolevaju i muškarci. Opadanje seksualne želje i potencije ponekad je njen prvi znak kod muškog pola.

Štitasta žlezda proizvodi važne hormone u životu svakog čoveka koji regulišu metabolizam i obezbeđuju neophodnu energiju organizmu. Ubraja se u žlezde koje svoje hormone, tiroksin (T-4) i trijodtironin (T-3), direktno izlučuju u krv. Ovi hormoni se proizvode pod uticajem hormona hipofize (TSH). Ukoliko štitna žlezda smanji proizvodnju svojih hormona, hipofiza pojačano proizvodi TSH da bi štitnu žlezdu podstakla na pojačan rad i organizam dobio potrebnu energiju. Uprkos novim naredbama iz centralnog nervnog sistema, moguće je da posustala štitna žlezda ni tada ne reaguje i nastaje stanje organizma poznato kao hipotireoza. Dijagnoza se postavlja laboratorijskom proverom hormona TSH, FT-3 i FT-4, ultrazvučnim pregledom, scintigrafijom, a kada lekar posumnja na hronični tiroiditis (Hašimoto) proveravaju se i antitela – TGAt i TPO.

U slučaju pojave bolesti, lečenje se ne preduzima odmah, već se stanje žlezde prati, a terapija se uvodi kada je TSH povišen, a hormoni štitaste žlezde sniženi. Stručnjaci naglašavaju važnost blagovremeno preventivnog lečenja, jer nelečena hipotireoza može da izazove anemiju, srčani zastoj, usporavanje disanja, slabljenje cirkulacije i smanjivanje dotoka krvi u mozak. S obzirom da se malo može učiniti u sprečavanju pojave Hašimoto tireoiditisa i smanjivanja njegovog napredovanja, jedina preporuka odnosi se na stil života koji podrazumeva dovoljno odmora i izbegavanje stresa koliko god je to moguće.