Šta je hroničan tireoditis?

tireoditis

tireoditis

 

Hašimoto tiroiditis predstavlja hroničnu upalu štitaste žlezde uzrokovanu postojanjem autoimunih antitela ukoji sprečavaju prizvodnju dovoljne količina tiroksina – hormona štitaste žlezde – ćelijama koje čine glavnu strukturu ove žlezde. Bolest se najčešće otkriva slučajno, a neki od simptoma hashimoto tireoditisa su pospanost, brzo zamaranje, slab san, lupanje srca, nervoza. 

Kao glavni okidači autoimunog proceca, odnosno hashimoto tireoditisa,  navode se virusi, infekcije, psihofizički stres, zračenje. Ono što je specifično za hašimoto tiroiditis je da je najčešće udružen sa drugim autoimunim bolestima, kao što su reumatoidni artritis, lupus, šećerna bolest, perniciozna anemija, Sjogrenov sindrom, celijakija.
Hašimoto tiroiditis nije izazvan mikrobima, već sopstvenim odbrambenim ćelijama koje postaju dezorijentisane i umesto da se usmeravaju na mikrobe, napadaju štitastu žlezdu. Autoimunim procesima tkivo štitaste žlezde nepovratno propada i proizvodnja njenih hormona se neprekidno smanjuje. Pacijent razvija autoantitela na sopstvenom tkivu štitne žlezde. Kada štitna žlezda dugo radi sa smanjenom funkcijom, jer organizam misli da je ona neko strano telo i uništava je, pospanost, brzo zamaranje, slab san, lupanje srca, nervoza, znaci su za uzbunu. Kako bolest napreduje, dolazi i do opadanja kose, koža je suva, nokti su krti, a telesna masa se povećava iako nemamo apetit.