Kako gubiti kilograme u hipotireozi?

Hipotireoza je metabolički poremećaj koji više pogađa ženski deo populacije nego muški. Zapravo, radi se o smanjenoj funkciji štitaste žlezde do koje dolazi usled umanjenja proizvodnje hormona – tiroidno stimulišućeg hormona (TSH), trijodotironina (T3) i tiroksina. Ovi hormoni imaju zadatak da stimulišu bazalni metebolizam i stvaraju toplotu, povećavaju sintezu proteina, metabolizam ugljenih hidrata, masti, razgradnju holesterola… Jedan od najčešćih simptoma hipotireoze je upravo povećanje telesne težine. U ostale simptome spadaju: umor, usporen puls, osetljivost na hladnoću, progresivno slabljenje vida, lupanje srca, zatvor, ukočenost u ekstremitetima i glavobolja.
Umereno do trajnih rezultata
Uz usporen metabolizam i otežano sagorevanje sala, čini se gotovo nemoguće izgubiti suvišne kilograme. Ipak, postoje načini! Nema instant rešenja, bitno je da gubitak bude trajan i da ne škodi zdravlju. Uz jelovnik umerene kalorijske vrednosti, redovnu fizičku aktivnost i izbacivanje određenih namirnica koje neutrališu dejstvo lekova (ukoliko je osoba na terapiji) i dodatno usporavaju metabolizam gubitak kilograma je moguć.
Izbalansiran jelovnik
Jelovnik koji se preporučuje u ovom režimu sastoji se od tri glavna obroka i jedne užine. Kao i uvek, bitno je da obroci budu ravnomerno raspoređeni, jer na taj način se pomaže metabolizmu da uspostavi svoju normalnu funkciju. Kalorijska vrednost svih dnevnih obroka ne bi trebalo da prelazi 1.500 do 1.800 kcal, s tim što je potrebno voditi računa o izboru namirnica. Jelovnik treba da se bazira na čistim proteinima, celom zrnevlju, povrću, voću i malomasnim mlečnim proizvodima. Da bi gubitak kilograma bio brži, neophodno je maksimalno ograničiti unos soli i naročito šećera, koji se u ovom načinu ishrane nalazi na listi potpuno nepoželjnih namirnica.. Šećer je dozvoljeno povremeno zameniti stevijom.
Preporučene namirnice treba da budu:
* bogate jodom
Jod igra važnu ulogu u lečenju simptoma kod smanjene funkcije tiroidne žlezde. Zapravo, nedostatak ovog minerala u organizmu može baš da izazove hipotireozu, zbog čega je jako važno da namirnice koje ga poseduju budu na svakodnevnom jelovniku. U ovu grupu spadaju: mleko i mlečni proizvodi, brusnice, jagode, susam, semenke bundeve, spanać, blitva, bela repa, tikvice, morske alge, krompir, banane, jaja (posebno kuvana), riba (slatkovodne ribe i sardine), morski plodovi (školjke, ostrige, jastog), ćuretina…
* bogate antioksidansima
Poznato je da hrana bogata antioksidansima poboljšava imunitet, ali i smanjuje simptome hipotireoze.U ishranu je potrebno uvrstiti paradajz, borovnice, papriku, tikvice, aroniju…
* bogate selenom
Dokazano je da nedostatak selena u organizmu može da dovede do smanjenog rada štitaste žlezde. Upravo zato je važno da osobe sa hipotireozom unose ovaj mineral. Najbolji izvori selena su: tunjevina, bakalar, jaja (kuvana), sir, brazilski orah, pileće grudi, ovsena kaša, integralni pirinač…
* bogate vlaknima
Jedan od simptoma hipotireoze je i opstipacija. Zato je preporuka unositi ishranom makar 30 g vlakana dnevno. Osim što regulišu probavu, vlakna povećavaju sitost i smanjuju taloženje masti i šećera. Dijetalnih vlakana najviše ima u integralnom hlebu i pecivima, voću i povrću.
Namirnice nepoželjne u ishrani
Postoje namirnice koje mogu da neutrališu dejstvo lekova za hipotireozu, kao i da uspore metabolizam. Takva hrana, osim što pogoršava simptome, sprečava mršavljenje i zato je bitno da znate šta treba da izbegavate. U hranu koja može da uspori ili stopira dejstvo lekova spadaju soja i proizvodi od sojinog brašna. Na listi se nalaze i one koje zaustavljaju apsorpciju joda, a to su kupus, kelj, prokelj, kikiriki, senf, lima pasulj, brokoli, karfiol, kukuruz, laneno seme… Od napitaka, zabranjeni su gazirani sokovi, energetska pića, indijski čaj, a kafu je potrebno svesti na minimum.
Umerena fizička aktivnost
Za normalan rad štitaste žlezde, kao i za gubitak kilograma, neophodna je redovna fizička aktivnost. Vežbanjem se ubrzava metabolizam i, uz pravilnu ishranu, podstiče se rad tiroidne žlezde, a samim tim i gubitak kilograma.
PRIMED 7 je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha.
PRIMED 7 se preporučuje kod:
oslabljenje funkcije štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili drugi proces koji dovodi do oštećenja funkcije štitaste žlezde),
povećane potrebe za unosom joda iz prirodnih izvora.
Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju i iskorišćenost aktivnih sastojaka. Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda. Blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao dopuna osnovnoj terapiji. Blagotvorno deluje na usporavanje toka Hashimoto tireoiditisa i pomaže očuvanje funkcije štitaste žlezde.