Čvorići su najčešće dobroćudni

Nodusi na štitastoj žlezdi najčešće su dobroćudni i ne izazivaju poremećaje. Pojava tvrde izrasline, posebno ako je fiksirana za okolno tkivo, pobuđuje sumnju na malignitet . Žene su generalno sklonije stvaranju čvorova (baš kao i ostalim oboljenjima štitaste žlezde) zbog njihovog “hormonskog komponovanja”.

Do pojave čvorova dolazi zbog nedostatka joda, koji se najčešće, nedovoljno unosi putem ishrane. Jod je neophodan štitastoj žlezdi da bi proizvodila dovoljno hormona značajnih za sve metaboličke procese. Štitasta žlezda pokušava da nadoknadi nedostatak joda tako što počinje da se uvećava. Posledično, može da dođe do formiranja čvora, odnosno nodusa u tkivu, od uvećanih ćelija štitaste žlezde.

Kada je čvor veliki ili kada je pacijent veoma mršav lako se uočava na prednjoj strani vrata. Više od 90 odsto čvorova je dobroćudno, neki su u stvari ciste ispunjene tečnošću, a ne tkivom same žlezde.

Ove tri važne stvari hirurg treba da otkrije nakon što čvor opipa na vratu . Iako postoji čvor u štitastoj žlezdi, ukoliko funkcija žlezde nije poremećena, to ne predstavlja bolest.

Prilikom ispitivanja pojave čvora na štitastoj žlezdi bitno je odrediti: da li je promena zloćudna, da li čvor stvara tegobe pritiskom na okolne organe u vratu i da li stvara višak tiroidnih hormona.

Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja pozitivan, hirurško lečenje je neophodno. Pre toga potrebno je odrediti koncetracije tiroidnih hormona u krvi, ispitivanje pomoću radioaktivnih izotopa (scintigrafija), ultrazvučni pregled i biopsiju tankom iglom kojom se pregledaju ćelije uzete iz tkiva nodusa. U najvećem broju slučajeva kod pacijenata koji imaju čvorić na štitastoj žlezdi ne javlja se poremećaj funkcije ove žlezde.

Čvorići u štitastoj žlezdi znatno češće predstavljaju dobroćudne promene, koje ne zahtevaju i obavezno lečenje.Zavisno od tipa i veličine teško je predvideti njihov razvoj pa treba redovno da se prate. Za noduse koji nastaju kao posledica nedostatka joda koriste se tablete sa jodom kao efikasan način lečenja. Kada pored čvora postoji i hipertiroidizam, lečenje se dopunjava dodatnim lekovima. Radioaktivni jod se primenjuje jednokratno, u obliku kapsule ili tečnosti. Dospeva u štitastu žlezdu putem krvotoka, gde se skladišti i izaziva skupljanje tkiva štitaste žlezde usled kratkodometne radijacije.

Savremena operacija podrazumeva da se problem sa čvorovima zauvek reši, i u velikom broju slučajeva bez obzira na prirodu nodusa, pacijentima se radi totalna tireidoktomija. Posle takve operacije potrebna je nadoknada hormona štitaste žlezde, što im omogućava potpuno normalan život.

primed 7Primed 7 tiromed preparat se preporučuje u slučaju potrebe za nadoknadom joda, naročito kod osoba sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde. Jod je neophodan štitastoj žlezdi da bi obavljala svoju funkciju u fiziološkim granicama. Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju i iskorišćenost aktivnih sastojaka. Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda, sprečava se nastanak promena u strukturi štitaste žlezde poput uvećanja ili nodusa. Blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao dopuna osnovnoj terapiji.