Uzroci poremećaja rada štitaste žlezde

Čest uzročnik smanjene funkcije tireoidne žlezde jeste hronični autoimuni tireoiditis ili Hašimotov sindrom, koji se potvrđuje testiranjem antitela tiroidne peroksidaze (TPO) i tireoglobulina (Tg).
 
Pored autoimunog procesa i nedovoljan unos joda putem hrane jedan je od najčešćih mogućih uzročnika hipotireoze. Manjak joda je najčešći identifikovani uzročnik hipotireoze širom sveta, naročito u planinskim područjima.
 
Dejstvo pojedinih lekova i prisustvo infektivnih bolesti, kao što su: fibrozna upala štitaste žlezde, hemohromatoza, sklerodermija, amiloidoza, mogu da uzrokuju hipotireozu.
 
Autoimuna bolest poznata kao Grejvsova bolest (Bazedovljeva bolest) je najčešći uzročnik hipertireoze u svetu, posebno kod kod dece i adolescenata. TRAt treba određivati ukoliko se posumnja na Grejvsovu bolest.
 
Kad se analiziraju  hormoni štitaste žlezde?
Ako osetite bilo koji od gore navedenih simptoma povećanog ili smanjenog rada štitaste žlezde dovoljno je da uradite hormone TSH i FT4. Ovo su parametri koji najpreciznije govore lekaru o stvarnoj, trenutnoj funkciji i aktivnosti vaše štitaste žlezde.
 
Hormoni štitaste žlezde T4 i T3 u krvi mogu biti slobodni i vezani za proteine. Kako su samo slobodni hormoni aktivni, preporuka je da se laboratorijski mere slobodne frakcije, dakle – FT4 i FT3.
 
Savremene analitičke metode omogućavaju merenje slobodnih hormona, međutim, međulaboratorijska varijabilnost metoda prilično je velika, što treba imati u vidu pri tumačenju nalaza.
 
Kad se posumnja na poremećaje u radu štitaste žlezde, neophodno je prvo uraditi analize TSH i FT4. Tek ukoliko je nalaz FT4 normalan, a postoje simptomi hipertireoze, treba odrediti i FT3, jer on pre raste u cirkulaciji nego FT4.
 
Kako je najčešći uzročnik hipotireoze Hašimotov tireoiditis, vrlo je korisno i odrediti antitela na tireoidnu peroksidazu (TRO) i anti-TPO At.
Određivanje anti-TPO At i anti-TG At kod osoba sa subkliničkim hipotireoidizmom pomaže u proceni rizika za razvoj kliničkog oblika. Pri tome, treba imati u vidu da čvorići (nodusi) na štitastoj žlezdi mogu postojati i uz povišene, snižene, ali i normalne nivoe hormona.
 
Analize hormona štitaste žlezde FT4 i TSH nakon uvođenja terapije
Što se tiče analiza tokom lečenja hipertireoze, po uvođenju terapije, na četiri do 8 nedelja treba određivati FT4 i TSH. Kad se postigne stabilno stanje, to jest kad TSH bude u okviru referentnih vrednosti, analiza se radi na 8 do 12 nedelja.
 
Ukoliko je pak osoba na supstitucionoj terapiji, testove treba ponoviti za 6 do 8 nedelja, uvek kad se menja doza leka. Kad se stanje stabilizuje, kontrola se radi na šest meseci.
PRIMED 7 tiromed je prirodan preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha.
PRIMED 7 se preporučuje kod:
oslabljenje funkcije štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili drugi proces koji dovodi do oštećenja funkcije štitaste žlezde)
povećane potrebe za unosom joda
Redovna upotreba preparata omogućava optimalan unos nutrijenata neophodnih za održavanje normalne funkcije štitaste žlezde u stvaranju hormona. Aktivni sastojci preparata blagotvorno deluju na umanjenje svih simptoma koji prate oslabljenju funkciju štitaste žlezde.