Mogući problemi nakon operacije štitaste žlezde

U većini slučajeva, operacija štitaste žlezde se dobro podnosi, a postoperativni tok normalno protiče. Međutim, postoje neke pojave koje su očekivane nakon operacije, prolazne su, ali je dobro da se znaju, kako se pacijenti ne bi uplašili.

Mesto reza je normalno osetljivo u periodu nakon operacije, nekada i duže od perioda koji je potreban za skidanje konaca. Takođe, osetljivost unutar grla je očekivana, usled plasiranja tubusa u toku operacije. Ukoliko se javi bol u zadnjem delu vrata i ukočenost, to je posledica prinudnog položaja u kome se nalazi glava u toku intervencije. Mnogi pacijenti osećaju prisustvo stranog tela u grlu I imaju potrebu da češće gutaju kako bi uklonili “knedlu”. Ovo je takođe posledica nadražaja struktura vrata u toku operacije.

Sve su ovo normalne i očekivane pojave nakon operacije štitaste žlezde. Hladne obloge, hladni napici, lozenge i sprejevi sa umirujućim delovanjem na sluzokožu mogu da pomognu u uklanjanju neprijatnih simptoma otoka i iritacije. Savetuje se da se izbegava kašljanje, pročišćavanje grla, vikanje i drugo što može da nadraži grlo i poveća rizik za pojavu krvarenja. Osećaj “knedle u grlu” bi trebalo da se povuče u roku od nekoliko nedelja nakon intervencije.

Neki od pacijenata imaju manje ili više izraženu promuklost u postoperativnom periodu i problem sa gutanjem. Retko, ali je moguće, u toku hirurškog zahvata dođe do oštećenja nerava koji inervišu glasne žice. Ukoliko je oštećenje malo, vremenom dolazi do obnove oštećenih nerava i vraćanja normalnog glasa kao i pre intervencije. Ukoliko je oštećenje nerava veće, dešava se da potpuni oporavak od paralize glasnih žica nije moguć, tako da glas ostaje trajno izmenjen.