Da li se Hashimoto tireoiditis i hipotireoidizam razlikuju?

thyroid glandDa. Hashimoto tireoiditis je oboljenje, dok je hipotireoidizam stanje smanjene funkcije štitiaste žlezde. Prirodni tok Hashimoto tireoiditisa vodi trajnom hipotireoidizmu, ali hipotireoidizam može biti uzrokovan i nekim drugim faktorom ili oboljenjem (nedostatak joda u ishrani, uklanjanje štitaste žlezde zbog karcinoma).

Simptomi Hashimoto tireoiditisa mogu veoma da variraju. Kod nekih osoba, veoma dugo ne dovode do manifestacije karakterističnih simptoma. Simptomi koji izazivaju sumnju da može postojati poremećaj rada štitaste žlezde su gušavost (uvećanje štitaste žlezde), otežano gutanje i disanje (ukoliko je žlezda veoma uvećana. zbog mehaničkog pritiska na disajne puteve i jednjak), povećanje telesne mase, anksioznost, pospanost, depresija, umor i bezvoljnost, suva koža, kosa i nokti.

Karakteristično za Hashimoto tireoiditis je smenjivanje povećanje i smanjene funkcije štitaste žlezde, koje, kako traje oboljenje prelazi u hronično, trajno stanje smanjene funkcije- hipotireoidizam. U ovoj fazi, obzirom na to da štitasta žlezda više ne proizvodi hormone, neophodna je supstituciona terapija sintetskim hormonima.