Uzroci uvećanja štitaste žlezde

Štitasta žlezda, koja se nalazi na prednjem delu vrata, predstavlja malu žlezdu u obliku leptira koja je deo endokrinog sistema organizma. Uvećanje štitaste žlezde ili gušavost (struma) se javlja kada se žlezda uvećava i postaje veća od normalnih dimenzija. Veoma uvećana štitasta žlezda, koja je vidljiva ili osetljiva na dnu vrata, može prouzrokovati simptome poput stezanja u grlu, promuklosti i teškoće sa disanjem ili gutanjem. Uvećana štitasta žlezda može dovesti do  povećanja ili smanjenja proizvodnje hormona štitaste žlezde i može izazvati dodatne simptome.

Tiroiditis je zapaljenje štitaste žlezde. Virusi, groznica, lekovi, trudnoća ili imuni poremećaji mogu prouzrokovati tiroiditis, mada je često njegov uzrok nepoznat.Tireoiditis može izazvati privremeni hipertiroidizam, nakon čega sledi hipotiroidizam. Zapaljenje štitaste žlezde može često da ima simptome poput osetljivosti ili bola u vratu, vilici ili ušima.

Čvorići štitaste žlezde

Čvorići su izrasline u tkivu štitaste žlezde. Pojedinačni čvorovi, koji zahvataju samo pojedinačne delove žlezde često se smatraju benignim. Veoma retko se javljaju zloćudni čvorići. Benigni čvorići zahtevaju redovno ultrazvučno praćenje i kontrolu funkcije štitaste žlezde. Multinodularna gušavost je pojava da se na štitastoj žlezdi razvijaju višestruki čvorići, što uzrokuje uvećanje štitaste žlezde.

Autoimuna bolest štitaste žlezde.

Gravesova bolest je kada imuni sistem napada štitastu žlezdu, što uzrokuje prekomernu produkciju hormona štitaste žlezde, tiroksina. Višak hormona i povećana stimulacija žlezde izazivaju uvećanje štitaste žlezde.

Hašimotov tireoiditis je autoimuni poremećaj štitaste žlezde i ona tada ne proizvodi dovoljno hormona. Hipofizna žlezda proizvodi više TSH, ili stimulirajućeg hormona štitaste žlezde, pokušavajući da stimuliše štitastu žlezdu, što dovodi do njenog uvećanja.

Karcinom štitaste žlezde

Kancer štitaste žlezde se može pojaviti u vidu uvećanog čvorića ili kancerogene izrasline i najčešće se javlja samo na jednoj strani vrata. Smatra se da je samo oko 1 od 20 slučajeva čvorića na štitnoj žlezdi kancerogen.

Nedostatak joda

Jod, koji se nalazi u morskoj vodi i zemljištu priobalnih područja, potreban je za proizvodnju tiroidnih hormona. Ishrana koja je deficitarna u jodu može prouzrokovati uvećanu štitnu žlezdu. Štitasta žlezda se uvećava u nastojanju da dobije što više joda iz tela. Nedostatak joda se tipično ne vidi u zemljama gde se jod dodaje hrani i u kuhinjsku so. Ljudi koji žive na visokim nadmorskim visinama ili u zemljama u razvoju mogu biti u riziku od nedostatka joda.

primed 7Primed 7 tiromed je prirodni preparat na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha i kao takav obiluje prirodnim oblikom joda koji je neophodan za pravilnu funkciju štitaste železde. Preparat se posebno preporučuje osobama koje imaju povećanu potrebu za nadoknadom joda u organizmu, a naročito osobama koje imaju smanjenu funkciju štitaste žlezde kao posledicu Hašimoto tireoiditisa ili nekog drugog procesa na žlezdi koji ima kao posledicu poremećaj stvaranja tireoidnih hormona. Redovnom upotrebom preparata Primed 7 tiromed obezbeđuje se optimalni dnevni unos joda, što povoljno utiče na sve ćelije i organe kojima je jod neophodan za normalnu funkciju. Primed 7 tiromed pomaže u tretmanu simptoma koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao što su opstipacija, usporen metabolizam, suva kosa, suva koža, nokti skloni pucanju,