Uzroci gojaznosti kod hipotireoze!

prejedanje-wc-mHipotireoza odnosno usporena aktivnost štitaste žlezde je značajan i ozbiljan zdravstveni problem koji neretko rezultira prekomernom težinom, gojaznošću i dovodi do otežanog mršavljenja i regulacije telesne težine. Postoje tri glavna faktora koji u hipotireozi vode u začaran krug u nastojanju da se izgube suvišni kilogrami.

Opstipacija ili hroničan zatvor koji je praćen osećajem nadutosti i lošeg varenja.

Napadi prejedanja

Napadi prejedanja su povezani sa osećajem umora i klonulošću, nedostatkom energije, što je posledica hormonski izazvanog snižavanja bazalnog metabolizma

Napadi prejedanja namirnicama bogatim jednostavnim ugljenim hidratima (kao brzim i visokokaloričnim izvorima energije). Nakon unosa takvih, visokokaloričnih namirnica dolazi do takozvane postprandijalne depresije, koja na kraju rezultira opštim usporavanjem metabolizma.

Smanjiti unos ugljenih hidrata

Kod hipotireoze ne postoji čarobna formula ili jednostavna dijeta koja rešava problem prekomerne težine preko noći. Prvi korak je izbacivanje preteranog unosa ugljenih hidrata koji u najvećoj meri dolaze iz hleba, testenine, pirinča, kolača, zaslađenih sokova.

Ugljene hidrate u ishrani treba uzimati u vidu neskrobnog voća, povrća i žitarica kao što su ovas, heljda, kinoa, proso, ječam i raž. Preteran unos ugljenih hidrata opterećuje insulinsku aktivnost koja je u hipotireozi smanjena.

Odsustvo fizičke aktivnosti dodatno usporava metabolizam

Odsustvo fizičke aktivnosti dodatno usporava metabolizam koji je zbog poremećaja žlezde u osnovi usporen. Masti su jako bitne kod hipotireoze, tako da suncokretovo i sojino ulje treba ograničiti u ishrani, a povećati unos hladno ceđenog maslinovog ulja, kao i unos plave ribe. Dobar je izbor laneno ulje, lanene semenke i omega-3 masne kiseline iz badema, oraha i lešnika.

Preporučujemo prirodni preparat

tiroidna zlezdaPrimed 7 tireomed preporučuje se svim osobama koje imaju povećanu potrebu za nadoknadom joda, a posebno osobama sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde. Primed 7 preparat pomaže u tretmanu simptoma koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao što su suva kosa, koža, suvi i lomljivi nokti. Takođe, povoljno deluje i na usporeni metabolizam, koji je često veliki problem osobama koje imaju oslabljenu funkciju štitaste žlezde