Trudnoća-test izdržljivosti za štitastu žlezdu

fetusU trudnoći, potrebe za hormonima štitaste žlezde rastu za oko 50 procenata da bi se zadovoljile potrebe majke i ploda. U istoj meri raste i potreba za dodatnim unosom joda, jer je taj element neophodan za sintezu hormona štitaste žlezde.

U uslovima povećane opterećenosti kojima je štitasa žlezda izložena tokom trudnoće, mogu se otkriti i blaži nedostaci njene funkcije, koji su ostali neotkriveni pre trudnoće.

Nema striktnih dokaza da bi sve trudnice ili žene koje planiraju trudnoću, trebale proveriti funkciju štitaste žlezde.

Obzirom na veliku učestalost tih poremećaja, sve više raste potreba za ovim ispitivanjima, kako pre, tako i za vreme trudnoće.

Preporučena provera kod osoba sa porodičnim sklonostima ka poremećajima štitaste žlezde 

Osobe koje imaju porodičnu sklonost ka poremećajima štitaste žlezde bi svakako trebale da provere funkciju svoje štitaste žlezde. Pod pojačanim nadzorom bi trebale da budu i žene koje imaju pozitivna antitela na štitastu žlezdu, koja pokazuju postojanje aktivnih autoimunih poremećaja. Kod takvih žena trudnoća može biti okidač za pojavu poremećaja funkcije štitaste žlezde.

Kod osoba koje već imaju ustanovljenu bolest štitaste žlezde, najpovoljnije bi bilo da se pre trudnoće njena funkcija terapijom dovede do granice normale.

U najranijoj trudnoći treba ponovo proveriti TSH nezavisno od inače predviđene kontrole i javiti se endokrinologu. Osim redovnog praćenja hormona štitaste žlezde, sam poremećaj štitaste žlezde ne zahteva dodatno praćenje u toku triudnoće.

Oslabljen rad štitaste žlezde u trudnoći

Otprilike oko 3 % žena ima nedostatak hormona štitaste žlezde u trudnoći, ali se u najvećem broju slučajeva radi o subkliničkom obliku hipotireoze.

Simptomi hipotireoze poput umora, pospanosti, ili dobitka na težini teško se jasno razlikuju od uobičajenih promena u trudnoći.

Hašimotov tireoiditis je najčešći uzrok hipotireoze u trudnoći. Ovaj poremećaj je bitno prepoznati i pre, a ne samo u trudnoći, i pažljivo ga pratiti nakon trudnoće.

Važnost hroničnog tireoiditisa pre trudnoće je primećena zbog sve češćih problema sa neplodnošću i povećane učestalosti spontanih pobačaja.

U osnovi tih tegoba može biti blaga, neotkrivena hipotireoza, ali i autoimuni mehanizmi koji negativno utiču na začeće. Provera funkcije štitaste žlezde je važna kod svih žena pri ispitivanju uzroka neplodnosti.

Za vreme same trudnoće nivo hormona štitaste žlezde je jako važan za pravilan razvoj ploda i za sprečavanje prevremenog porođaja, a neka istraživanja pokazuju da bi mogao imati uticaj na kasniji razvoj deteta, naročito intelektualne sposobnosti.

Razlog tome je to što štitasta žlezda ploda nije još razvijena, pa dete u prvom tromesečju trudnoće u potpunosti zavisi od majčinih hormona.

Lečenje hipotireoze u trudnoći

Nadoknada hormona levotiroksinom je uspešan vid lečenja nedostatka hormona štitaste žlezde u trudnoći. Za razliku od većine drugih lekova u trudnoći, levotiroksin u odgovarajućoj dozi nama štetne efekte već upravo suprotno. Neophodan je za razvoj deteta i ne treba imati nikakve predrasude vezane za njegovu upotrebu.

Istraživanja koja su rađena izmerila su kod zdravih žena u prvom trimestru trudnoće TSH koji je niži od od 2,5 mU/l, a od drugog tromesečja gornja granica TSH se penje na 3mU/L. To je znatno niže od uobičajene granice od 4mU/l bez trudnoće. Upravo te niže granice TSH su danas prihvaćene i u odnosu na njih se odlučuje o uvođenju terapije levotiroksinom.

Iste vrednosti su i ciljevi lečenja pri usklađivanju njegove doze. Tabletu levotiroksina treba uzeti ujutru natašte, pola sata pre doručka. Ako se uzimaju tablete gvožđa odnosno vitaminsko-mineralni dodaci za trudnice, njih trebate uzeti kasnije tokom dana.

Prirodni preparat za povećanje joda u organizmu

tiroidna zlezdaPrimed 7 tiromed preparat preporučuje se svim osobama koje imaju povećanu potrebu za nadoknadom joda, a posebno osobama sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili neki drugi proces na žlezdi koji dovodi do poremećaja funkcije, stvaranja i oslobađanja tireoidnih hormona u cirkulaciju).

Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju joda.

Redovnom upotrebom preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda, što povoljno utiče na sve ćelije, organe i sisteme za čiji rad je jod neophodan.