Srčane bolesti kod hipotireoze

Srčani problemiOsobe koje boluju od hipotireoze imaju povećan rizik javljanja ishemijskih bolesti srca, angine pektoris i infarkta miokarda.

Uzrok. Zbog nedostatka hormona tiroksina povećan je periferni otpor, smanjen je protok krvi u malim krvnim sudovima, srce sporije kuca, smanjen je minutni volumen. Pored toga ove osobe su sklone porastu masnoća u krvi, što ubrzava aterosklerozu i vodi ka i angini pectoris moždanom udaru i infarktu miokarda.

Tegobe. Bolesnici teško dišu u naporu (dispnea), čak i u mirovanju (ortopnea), imaju bol u grudima.

Pri pregledu se uočava usporen srčani rad, srčani tonovi su tiši i kod težih bolesnika se uočavaju otoci. Zbog usporenog metabolizma na EKG-u se vide niži talasi ( nizak QRS kompleks, produženi PR i QT interval, zaravnjen T talas). Mogu da postoje AV blokovi i drugi problemi u sprovođenju. Na UZ srce je uvećano i postoji perikardni izliv.

Na hipotireozu se posumnja kada se nađe nalaz perikarditisa uz usporen srčani rad, dok svaki drugi, zapaljenski perikardiris karakteriše ubrzan srčani rad. Analizom hormona se pokazuju sniženi hormoni štitne žlezde.

Terapija se zasniva na davanju niskih doza tiroksina, uz koji se promene na EKG-u brzo povlače. Počinje se sa nižim dozama hormona da se ne bi provocirao srčani napad. Kod postojanja koronarne ateroskleroze daju se male doze beta- blokatora da bi se srce zaštitilo od naglog porasta minutnog volumena i smanjila osetljivost na kateholamine.