Pokrenite vašu štitastu žlezdu!

Neke osobe imaju sreću da brzo sagore unete kalorije, dok se kod drugih vidi sve što pojedu i uz to stalno osećaju umor. Dok jedni pucaju od energije, nikada ne dobijaju na težini, drugi pate od popodnevnog umora i neprestano paze na kalorije.Da li ćete pripadati prvoj ili drugoj grupi, zavisi od vaše štitaste žlezde. Uz pomoć nekoliko jednostavnih trikova možete sami da podstaknete lučenje hormona i ubrzati metabolizam.

Možda je za sve kriva vaša štitasta žlezda. Ovaj minijaturni organ na prednjoj strani vrata nije veći od oraha, a ipak je jedan od najvažnijih u organizmu. Ako štitna žlezda ne funkcioniše kako treba, onda ništa ne funkcioniše. Ova žlezda luči važne hormone (neurotransmitere) koji prosleđuju informacije ćelijama. Trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) podstiču metabolizam i regulišu potrošnju energije u stanju potpunog mirovanja.

Štitna (tiroidna) žlezda utiče na rad srca, varenje, telesnu temperaturu i koncentraciju. Kada proizvodi suviše hormona, utrošak energije raste, a posledice su: gubitak težine, neprestana  glad, povećanje telesne temperature i ubrzani rad srca. U slučaju da proizvodi manjak hormona, na primer, zbog nedostatka joda, metabolizam je usporen, a posledice su: gomilanje kilograma, nizak pritisak i umor. Simptom smanjene funkcije štitne žlezde je i struma, to jest, uvećanje tiroide.

Jod pomaže

Da bi naša štitasta žlezda optimalno funkcionisala i mogla da luči hormone potreban joj je jod. To je esencijalni element u tragovima, što znači da organizam ne može sam da ga proizvede, već ga je potrebno redovno unositi preko hrane. Rezerve joda u štitnoj žlezdi dovoljne su za dvomesečnu proizvodnju hormona. Ako organ duže vreme nema dovoljnu količinu joda na raspolaganju, organizam počinje da nadoknađuje deficit povećanjem žlezdastog tkiva, a posledica je uvećanje štitne žlezde, to jest, struma.

Šta možete da učinite: Svakodnevno preko hrane unesite 200 mikrograma joda! Ljudi u proseku unesu svega 80 mikrograma joda dnevno, i to iako većina koristi jodiranu so. To, očigledno, nije dovoljno. Najveći izvor joda je riba, na primer, mladi bakalar (170 mg), riba list (190 mg) i crni bakalar (200 mg). Potrudite se da vaša štitna žlezda dobije sve što joj je potrebno. Isecite plan ishrane u četiri koraka i zalepite ga na frižider. Tako ćete se s vremenom navići na njega.

Plan ishrane da poboljšate rad štitne žlezde :

Jednom dnevno sveže voće i povrće!

Najmanje jednom dnevno pojedite porciju svežeg voća i povrća, na primer voćnu salatu za doručak, sveže sirovo povrće ili voće za užinu, ili salatu za ručak. Vodite računa da voće i povrće bude sveže. Pored vitamina i minerala, ono sadrži i flavonoide, biljne pigmente koji pomažu štitnoj žlezdi da stvori rezerve joda.

Ne zaboravite ribu!

Najmanje dva-tri puta nedeljno jedite morsku ribu, spremljenu sa što manje masti, na primer, losos u foliji.

Tri puta dnevno belančevine!

Da bi štitasta žlezda pravilno funkcionisala, osim joda, potrebno je da redovno unosite belančevine. U slučaju nedostatka neke od važnih aminokiselina koje ulaze u sastav proteina, na primer tirosina ili histidina, štitasta žlezda ne može da proizvodi hormone. Zato je potrebno da tri puta dnevno unesete belančevine u organizam, na primer, sir ili živinsko meso.

primed 7PRIMED 7 Tiromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Upotreba PRIMED 7 preparata se preporučuje u slučaju potrebe za nadoknadom joda, naročito kod osoba sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde.
Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju i iskorišćenost aktivnih sastojaka. Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda. Blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde.