Vitamini i štitasta žlezda

Vitamini i stitna zlezda

Potrebno je unositi raznovrsnu hranu, kako bi obezbedili sve potrebne vitamine za održavanje dobrog zdravlja. Nedostatak određenih vitamina i minerala može uzrokovati poremećaj rada štitne žlezde, kada ni unete vitamine organizam nije u stanju pravilno iskoristiti.

Vitamin A ( ne karoten )

Karoten je preteča vitamina A. Neaktivna štitna žlezda ne može efikasno pretvoriti karoten u aktivnu formu vitamin A . Za pravilno iskorišćavanje vitamina A neophodni su proteini, i zbog njihovog nedostatka može da se ispolji deficijencija vitamina A. Ako imate nedostatak vitamina A , vaša sposobnost da proizvedete TSH je ograničena . Ovaj vitamin je potrebno i za pretvaranje T4 u T3.

Vitamini B kompleksa

Svi B vitamini su od vitalnog značaja za dobru funkciju štitne žlezde , ali svi oni imaju drugačiju ulogu.

B1 ( Tiamin )

Ovaj vitamin je naročito potreban ako imate pojačan rad štitne žlezde.

B2 ( riboflavin )

Nedostatak vitamina B2 usporava funkciju štitnoj žlezdi, posledično I štitna žlezda i nadbubrežne žlezde ne luče dovoljno svoje hormone.

B3 ( Niacin )

Neophodan je da bi sve ćelije organizma ( uključujući i endokrinih žlezda ) pravilno funkcionisale.

B6 ( piridoksin )

Bez ovog vitamina štitna žlezda ne može iskoristiti jod za proizvodnju tireoidnih hormona. Ovaj vitamin potrebna je još vise kod hiperaktivne štitne žlezde. Mišićna slabost je vrlo česta kod ljudi sa ubrzanim radom tireoidee, kao I kod onih kojima nedostaje vitamin  B6 .

B12

Osobe sa smanjenom funkcijom štitne žlezde ili osobe kojima je uklonjena štitna žlezda ne mogu absorbovati ovaj vitamin. Ozbiljan nedostatak vitamina B12 može uzrokovati mentalne bolesti , razne neurološke poremećaje , neuralgiju , neuritis i bursitis.

Vitamin C

Ovaj vitamin je potreban tireoidnoj žlezdi kako bi pravilno funkcionisala. Dugotrajni nedostatak vitamin C za posledicu ima pojačano lučenje hormona štitne žlezde. Osobama sa hiperaktivnom štitnom žlezdom potreban je dodatni vitamin C.

Vitamin D

Utvrđeno je da kada osobe sa hipertireoidizmom uzimaju ovaj vitamin, umanjuje se gubitak kalcijuma i na taj način se osteoporoza može sprečiti .

Vitamin E

Nedostatak ovog vitamina za posledicu ima da štitnu žlezdu da luči previše hormona , kao i premalo TSH od strane hipofize .

Veći unos ovog vitamina je često potrebno osobama sa hipertireoidizmom da bi se nadoknadile količine vitamina koje se troše.