Namirnice koje mogu da utiču na štitastu žlezdu

Tireoidna žlezda ima nezamenjivu funkciju- stvaranje hormona koji neposredno ili posredno utiču na skoro sve funkcije organizma.

Da bi štitasta žlezda normalno stvarala dovoljnu količinu hormona, važno je da ima dovoljno “gradivnih elemenata”, odnosno nutrijenata. Nutrijenti se obezbeđuju ishranom, pa različite promene navika u ishrani, nedovoljan ili prekomeran unos određenih namirnica može da ima manji ili veći uticaj na funkciju štitaste žlezde.

Koja hrana može da utiče na štitastu žlezdu i na koji način?

  • So je namirnica koja je za štitastu žlezdu važna zbog sadržaja joda. Dodavanje joda soli je vrlo uspešan način omogućavanja optimalnog unosa ovog elementa esencijalnog za proizvodnju hormona.
  • Zeleno lisnato povrće je dobar izvor magnezijuma koji je takođe važan nutrijent za normalnu funkciju štitaste žlezde.
  • Orašasti plodovi, orah, brazilski orah, bademi i dr. su dobar izvor gvožđa i selena
  • Morski plodovi (školjke, alge i dr.) takođe su dobar izvor joda i drugih elemenata koji utiču na funkciju štitaste žlezde.
  • Kelj, kupus, brokoli i karfiol su vrlo korisne namirnice bogate različitim nutrijentima. Međutim, postoje podaci da ove namirnice u većoj količini mogu da deluju blago goitrogeno, odnosno da utiču na smanjenje oslobađanja tireoidnih hormona. Zbog toga, ukoliko već postoji problem smanjene funkcije štitaste žlezde, trebalo bi da se vodi računa o njihovom unosu.
  • Soja je takođe jedna od namirnica o čijem unosu bi trebalo voditi računa kod postojećeg hipotireoidizma
  • Gluten iz žitarica kod osoba koje nemaju problem sa intolerancijom ne predstavlja nikakav problem. Međutim, kod osoba intolerantnih na gluten, unos namirnica koje ga sadrže dovodi do pojave neprijatnih digestivnih smetnji. Kako postoje podaci o udruženom postojanju različitih autoimunih poremećaja, primećeno je da neke osobe sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde istovremeno imaju prisutnu intoleranciju na gluten, pa se u tom slučaju preporučuje isključivanje iz ishrane namirnica koje sadrže gluten.

Neke od namirnica, kao i suplementi mogu da utiču na apsorpciju tireoidnih hormona, pa tako, ukoliko uzimate supstitucionu hormonsku terapiju, trebalo bi voditi računa i o tome.