Kako se izboriti sa nedostatkom joda?

Da bi dobro obavljala svoju funkciju štitasta žlezda, potrebno je unositi dovoljne količine joda u organizam – kroz ishranu i preko kože.
Pouzdano je dokazano da količina joda u štitastoj žlezdi zavisi od količine koju pojedinac unosi u organizam preko ishrane i vode koju pije. Da bi dobro obavljala svoju funkciju štitasta žlezda, potrebno je unositi dovoljne količine joda u organizam.
Kada već govorimo o štitastoj žlezdi treba pomenuti njene funkcije, koje su uskoj vezi sa ulogom joda u organizmu. Pored toga što obnavlja energiju potrebnu za svakodnevne poslove, smiruje nervni sistem tj. oslobađa nas napetosti, i isto tako utiče na pamćenje, mišljenje, koncentraciju.
Takođe, problem prekomernog i neželjenog nagomilavanja suvišnih kilograma česta je kod ljudi, a jod je jedan od najboljih katalizatora oksidacije koju imamo. Katalizator je kao neka vrsta šibice koja u telu pripaljuje vatru čije gorivo predstavlja uzeta hrana, a ako ne sagori kako treba, tada se hrana nagomilava u obliku masnih naslaga (sala).
Štitasta žlezda izvlači jod iz krvi i korisno ga upotrebljava, ali isto tako može i da bude primorana da iz sebe ispušta jod što se dešava kada pijemo vodu sa dosta hlora ili konzumiramo previše kuhinjske soli. U slučaju da živite u prostoru gde je zemljište siromašno jodom i ako ste primorani da pijete vodu koja je prečišćena hlorom, i pri tome često ste bez snage, malaksali, bez izdržljivosti, sporije razmišljanje i gojite se, treba znati kako da količine joda u organizmu povećate do normalne granice. Dakle, prvenstveno obratiti pažnju na ishranu, tačnije, jesti hranu bogatu jodom. Joda najviše ima u: morskoj ribi, morskim plodovima, šargarepi, spanaću, paradajzu, rotkvi, grašku, krompiru, pečurkama, jagodama, bananama, kupusu, luku, žumancetu, zelenoj salati.
Isto tako, jod možete nadoknaditi preko kože. Povremeno je dobro namazati kožu tinkturom joda. Takođe, dobro je uzimati preparate za koje se zna da su bogati jodom, kao na primer rastvor joda koji se može kupiti u apoteci, ili alga-tablete, itd. Rastvor joda je najdostupniji i najjeftiniji preparat koji vam može pomoći u ovakvim slučajevima i svako može da ga uzima. Od kada ga je napravio francuski hemičar Lugol, ovaj jodni rastvor se i danas pravi na isti način i stalno se upotrebljava. Pravi se od 5% elementalnog joda i 10% kalijum jodida.
Za održavanje normalne doze joda u organizmu, osoba treba da uzima manje količine i samo nekim danima u nedelji. Pa je tako, deset kapi joda veća količina od ukupne količine u organizmu. Zato se uzimaju male doze jodnog rastvora – jedna do dve kapi, u zavisnosti od telesne težine. Lekari uglavnom preporučuju da se ovaj rastvor uzima na prazan stomak dvadesetak minuta pre obroka.
Ako vam je dan bio naporan i ispunjen stresom preporuka je da se za večeru jede riba ili neki drugi morski plodovi, jer tek kada je takva večera biće vam obezbeđena potrebna količina joda i kalijuma u organizmu koja je neophodna za smirivanje nervnog sistema. Bilo bi najbolje da druge vrste mesa kao što su svinjsko, jagnjeće, goveđe, jedete dva puta nedeljno i to onim danima kada ne radite Ili se ne iscrpljujete previše. Sa druge strane, potrudite se da upamtite namirnice i vrste mesa koji imaju veće količine joda. Neke iznutrice životinja, na primer džigerica u sebi sadrži zalihe koje životinja nagomilava u slučajevu nedostatka. Stoga će vam koristiti ako jednom nedeljno jedete džigericu. Pridržavajući se ovog plana vi ćete postepeno naučiti kako svakodnevnim izborom namirnica menjate i tako u sebe unesete pravu hranu i uravnotežite veći gubitak energije.
U slučaju da ste jako pod stresom i preopterećeni, bilo bi najbolje da svako jutro popijete sok od jabuke ili grožđa sa jednom kapi jodnog rastvora. Isto tako, taj rastvor možete dodati u mešavinu vode sa jabukovim sirćetom. Kalijum iz ove mešavine uključuje kod vas nervni mehanizam koji vam je potreban i koji vas priprema za akciju. Sa druge strane jod pokreće mehanizam koja vas priprema za odmor, kao i za stvaranje i nagomilavanje rezervi. Kada radite mnogo i pod dodatnim psihičkim pritiskom, preporučenu dozu od jedne kapi jodnog rastvora uzimajte svaki dan, sve dok se ne smirite i dovedete u balans.
primed 7PRIMED 7 je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.
PRIMED 7 se preporučuje kod: povećane potrebe za unosom joda iz prirodnih izvora. Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju i iskorišćenost aktivnih sastojaka. Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda. Blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao dopuna osnovnoj terapiji. Blagotvorno deluje na usporavanje toka Hashimoto tireoiditisa i pomaže očuvanje funkcije štitaste žlezde.