Kad telo samo uništava štitastu žlezdu!

Broj obolelih od Hašimoto tiroiditisa, autoimunog oboljenja štitaste žlezde poslednjih godina se povećava, kako u svetu, tako i kod nas. Endokrinolozi smatraju da razlog za to nije samo povećanje broja „okidača“ bolesti iz spoljne sredine, već i činjenica da pacijenti češće rade laboratorijske analize, kojima se Hašimoto slučajno otkriva.
Nekada se analize rade zbog sumnje da iza simptoma poput stresa, lupanja srca, napetosti stoji smanjena funkcija štitne žlezde. Analize nekad otkriju povećan titar antitiroidnih antitela koji ukazuje na Hašimoto tiroiditis. To znači da u štitastoj žlezdi postoji hronično zapaljenje, i da pacijenti imaju Hašimoto, ali ne znači da je već došlo do hipotireidoze (smanjenja funkcije štitaste žlezde), iako je znak da će se to sigurno desiti, pre ili kasnije.
Imunološka bolest
Kod pacijenata sa Hašimoto tiroiditisom je imunološki sistem preosetljiv. Zato se dešava da se na ovu autoimunu bolest, „nakalemi“ još jedna ili čak više autoimunih oboljenja. Dešava se da osobe sa Hašimoto tiroiditisom imaju i šećernu bolest tip 1, Adisonovu bolest, alopeciju, vitiligo, nekada i neku autoimunu reumatsku bolest poput sistemskog lupusa, reumatoidnog artritisa. Srećom, najčešće je Hašimoto izolovana autoimuna bolest.
Genetika igra ulogu
Često spoljašnja sredina i savremeni način života deluju kao „okidač“ za oboljenje. Kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju, pod uticajem tih faktora organizam počinje štitastu žlezdu da doživljava kao strano telo i izaziva njeno konstantno zapaljenje. Taj proces može da traje godinama, čak i decenijama, pre nego što se pojave prvi simptomi i utvrdi da štitasta žlezda luči manje hormona nego što je potrebno. Zbog toga je slučajno otkrivanje Hašimoto tireoditisa dobro, jer simptomi, poput umaranja, malaksalosti, dobijanja na težini i pored lošeg apetita, psihomotorne usporenosti, zaboravnosti, pospanosti, pojavljuju se tek kada se lučenje hormona štitne žlezde smanji.
Pošto se zna da kod određenih osoba postoji genetska predispozicija za Hašimoto tiroiditis, osobe s porodičnom istorijom ove bolesti treba da rade periodične preventivne preglede. Ako u porodici postoji neko sa autoimunom hipotireozom, deca imaju osam do 10 puta veći rizik da takođe dobiju Hašimoto.
Lečenje i suplementi
Hašimoto tiroiditis se ne leči, već samo prati. Jer, kod ovog oboljenja uzrok zapaljenja je imunološki sistem pacijenta, koji ne sme da se blokira. Lečenje se sprovodi tek kada štitasta žlezda počne da smanjuje funkciju i tada se traži pravi momenat za započinjanje terapije. Hašimoto ne možemo da lečimo, ali posledicu, smanjenu funkciju štitaste žlezde možemo. Pacijentima se daje prirodni hormon kao zamena za onaj koji žlezda ne pravi dovoljno. Kako štitasta žlezda propada, povećava se doza leka, sve dok u potpunosti ne zameni ulogu štitaste žlezde.
Pacijentima sa Hašimotom, koji imaju visok titar antitela nekada se preporučuje uzimanje selena kao antioksidansa koji smanjuje količinu antitela u krvi.
primed 7PRIMED 7 TIROMED je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. PRIMED 7 TIROMED se preporučuje kod:
oslabljenje funkcije štitaste žlezde (Hashimoto tireoiditis ili drugi proces koji dovodi do oštećenja funkcije štitaste žlezde),
povećane potrebe za unosom joda iz prirodnih izvora.
Kako deluje PRIMED 7?
Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju i iskorišćenost aktivnih sastojaka. Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda. Blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao dopuna osnovnoj terapiji. Blagotvorno deluje na usporavanje toka Hashimoto tireoiditisa i pomaže očuvanje funkcije štitaste žlezde.